Apps en blackboxen voor kilometerregistratie

10 maart 2015 | 3 minuten leestijd

We maken onderscheid in de volgende drie categorieën: inbouw (de zwarte doos), een tussenoplossing en de app voor smartphones. Zwarte dozen worden ingebouwd in de auto. Uiteraard is dit kostentechnisch de duurste oplossing, maar volledig geaccepteerd door de belastingdienst én – niet onbelangrijk – het levert het minste handwerk voor de bestuurder op.

Inbouwsystemen

Er zijn verschillende van dit soort inbouwsystemen op de markt. Hieronder hebben we er een aantal uitgelicht:

Kmdeclaratie.nl: Voor 350 euro ingebouwd, waarbij de eerste 5000 kilometer aan gps tracking inbegrepen zit. Daarna abonnementen vanaf 29,95 euro per jaar. Het systeem werkt volledig volgens de eisen van de Belastingdienst.

Accredis kilometerregistratie: Een systeem met keurmerk en een gratis proefplaatsing, daarbij zit er 3 jaar garantie op. Ook handig is de toegevoegde Project Module, waarbij u meerdere auto’s en personen kunt registreren om gewerkte uren en kilometers aan het juiste project te koppelen. De kosten voor het inbouwsysteem zijn aan te vragen via een offerte.

Bury CL1010: Met één druk op de knop geeft u aan of de kilometers privé-, werk- of woon/werkverkeer zijn. De Privé-stand registreert geen posities; alleen het aantal afgelegde kilometers. Verkrijgbaar vanaf 199 euro.

Trackjack: TrackJack is een betaalbaar systeem zonder langlopende contracten. Bijkomend voordeel is dat wanneer de auto wordt gestolen, u direct de locatie weet.. Verkrijgbaar vanaf 169 euro. Ook dit systeem werkt volledig volgens de eisen van de Belastingdienst.

Tussenoplossing

Een inbouwsysteem is een behoorlijke investering en een app is misschien niet erg betrouwbaar, waarbij het GPS signaal ook nog eens zorgt voor een leeglopende accu. Een goede tussenoplossing is de FleetGO OBD Dongle, die iedereen eenvoudig kan installeren. U hoeft ‘m alleen maar in de OBD-diagnosestekker van uw voertuig te stoppen, die in alle voertuigen vanaf bouwjaar 2001 te vinden is. De gegevens zijn online of via een app in te zien. De dongle kost 199 euro, inclusief een jaar gebruik; daarna 7,25 euro per maand.

Apps

Er zijn verschillende apps beschikbaar die de gereden kilometers bijhouden. Voorbeelden hiervan zijn:

Ritmeter voor iOS (gratis):

Er is een keuze tussen doorlopend registreren of declareren per rit. De app heeft een duidelijke interface en de gebruiker hoeft enkel start en stop in te voeren; adressen worden vanzelf ingeladen

CTA rit registratie voor Android (3,99 euro):

Met deze app kunnen zonder abonnement gegevens naar Excel geëxporteerd worden. Voordat de rit gaat beginnen, moeten wel eerst de adressen ingevoerd worden.

Ritregistratie voor Android (gratis):

Deze app heeft niet de mooiste interface, maar doet wat hij moet doen. Het adres invoeren kan op verschillende wijze; met de hand, via GPS, of via telefoon contacten. De app geeft ook route informatie weer.

Ritbewijs.nl voor Windows en Android (gratis):

De proefversie van deze app is een maand gratis te gebruiken, waarna er wordt overgegaan op de Pro versie. Voor de rapportages kan er een csv. bestand worden gedownload.

Gerelateerde artikelen