Autonoom voertuig voor de bouw van Honda

Bouw
13 maart 2023 | 3 minuten leestijd

De nieuwe AWV (Autonomous Work Vehicle) van Honda is een robuust off-road werkvoertuig dat volledig programmeerbaar is. Het moet gaan bijdragen aan het verbeteren van het werken in de bouw en andere werkplaatsen.

Honda introduceert de autonome robot tijdens de CONEXPO-CON/AGG 2023 die van 14 tot en met 18 maart wordt georganiseerd in Las Vegas. 

Autonoom of handmatig

“Wij denken dat de Honda AWV een waardevolle oplossing kan zijn om bouwteams te ondersteunen en tegelijkertijd de efficiëntie en veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Door gebruik te maken van Honda’s decennialange ervaring met het ontwikkelen van betrouwbare, veilige en schone mobiliteitstechnologie, streven we ernaar om problemen als arbeidstekorten en verbeterde milieuprestaties aan te pakken”, zegt Jason VanBuren, Systems engineer manager bij American Honda Motor.

De volledig programmeerbare, volledig elektrische Honda AWV is in feite een platte kar waar twee pallets met bouwmateriaal tegelijk mee kunnen worden vervoerd. Het wagentje heeft een maximumsnelheid van 16 kilometer per uur en kan ongeveer 10 uur achter elkaar worden gebruikt. Het is ook mogelijk om meerdere AWV’s naast elkaar te laten rijden om nog grotere en zwaardere materialen te vervoeren.

Uitgebreid getest

Er zijn eerdere versies geweest van de Honda AWV en die zijn met succes in de praktijk getest op een grootschalige zonnebouwplaats in het zuidwesten van de VS. Op basis van tests in de praktijk introduceert het bedrijf nu de Honda AWV van de derde generatie, die een aantal verbeteringen bevat.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Verhoogde bedgrootte tot 2 pallets en een grotere laadcapaciteit van ca 1000 kilo
  • Verbeterde navigatie op locaties waar de GNSS-service (global navigation satellite system) zwak of niet beschikbaar is door het gebruik van LiDAR-sensoren
  • Vereenvoudigde tabletgebaseerde programmeerinterface en cloudconnectiviteit
  • Hogere snelheid in autonome modus – tot 15 km/u
  • Grotere batterijcapaciteit en langere gebruiksduur tot 10 uur
  • Verbeterde vermijdingsfunctie voor voertuigen die op de weg zijn gestopt
  • Verlaagd bed voor gemakkelijker laden en verbeterde ergonomie

De Honda AWV maakt gebruik van een reeks sensoren om autonoom te werken, met behulp van GPS voor locatie, radar en lidar voor obstakeldetectie en camera’s voor bewaking op afstand. Het voertuig maakt gebruik van componenten die Honda ook in zijn auto’s en andere producten verwerkt.

Gerelateerde artikelen