BAM maakt werk van veiliger bouwplaats

2 december 2021 | 3 minuten leestijd

BAM Bouw en Techniek werkt al langer met Bouwpas, een online platform waarmee hoofd- en onderaannemers makkelijk en zonder papierwerk voldoen aan alle wet- en regelgeving en overzicht krijgen over wie, waar, wanneer en met welke kennis en vaardigheden aan het werk is. BAM wil echter ook weten welke instructies bouwplaatsmedewerkers al hebben gehad en hen de mogelijkheid bieden om op een laagdrempelige manier (MOS)meldingen te kunnen doen. Om zo uiteindelijk – op basis van de meldingen die zijn binnen gekomen – instructies op maat te kunnen geven. Om die reden bracht BAM Bouwpas en Safesight bij elkaar.

Safesight heeft haar oorsprong als applicatie voor de evenementenbranche, maar is inmiddels ook volop actief in andere sectoren waar veiligheid topprioriteit is. Safesight voegt onder andere een aantal dashboards toe aan Bouwpas waarop makkelijk te zien is hoeveel meldingen er gedaan worden, welke onveilige situaties zich voordoen en hoe de risico`s beheerst kunnen worden.

App

BAM gaat de geïntegreerde Bouwpas/Safesight-applicatie voor het eerst inzetten op het onderhoudscontract van het Zwolse Isala-ziekenhuis en tijdens de ontwikkeling van kantoorgebouw De Office in Den Bosch.

Alle BAM-medewerkers – en die van onderaannemers op die contracten – hebben de Bouwpas-app waarin Safesight is geïntegreerd op hun smartphone. Zonder die app – waarin naast persoonlijke gegevens ook al het andere papierwerk is opgeslagen – is toegang tot de bouwplaats niet mogelijk. Medewerkers ontvangen via hun telefoon instructies, maar kunnen ook onveilige situaties fotograferen en doorgeven via de app. Aan die meldingen kunnen acties worden verbonden en een tijd waarbinnen iets moet zijn opgelost. Via verschillende dashboards kan de uitvoerder, KAM-adviseur of projectleider de organisatie eenvoudig monitoren en waar nodig aansturen.

Compliant

Hans Wentink, safety director Bouw en Vastgoed bij BAM, verwacht veel van de samenwerking: “Bouwpas hielp ons al heel goed om compliant te zijn met alle wet- en regelgeving en bij het verminderen van de administratieve last van een uitvoerder. Met Safesight kunnen we nu ook een relatie leggen tussen de verschillende fases in projecten en wat we aan communicatie kunnen doen om onze medewerkers veiliger te laten werken. En dat ook nog op een zeer laagdrempelige manier.”

Jaap Receveur, managing director bij Bouwpas: “De software van Safesight is heel complementair aan de propositie van Bouwpas, te weten `Veilig en Eerlijk werken`. BAM krijgt door deze samenwerking een heel gebruiksvriendelijk platform om te zorgen dat er beter, efficiënter en veiliger gewerkt kan worden.”

Edo Haan, oprichter en CEO van Safesight, ziet veel overeenkomsten tussen de bouw en evenementenbranche: “Mensen werken er hard en soms onder grote tijdsdruk en dus moet je het hen zo makkelijk mogelijk maken. Als een systeem te complex is wordt het niet gebruikt. De drempel om meldingen te maken moet zo laag mogelijk zijn en moet aantoonbaar waarde toevoegen aan het werk. Wij bieden een praktisch, eenvoudig te gebruiken platform dat werkt in de échte wereld. Onze ruime ervaring bij festivals, evenementen en stadions helpt ons hierbij.”

Gerelateerde artikelen