Beursnieuws: Lastige marktomstandigheden vragen om `omdenkende` creativiteit en bouwen vanuit het hart

18 oktober 2022 | 3 minuten leestijd

Bouwen vanuit het hart

Deze situatie vraagt om technische innovaties, maar vooral ook het bouwen vanuit het hart. Maar wat wordt daarmee bedoeld? Er zijn voldoende regels en restricties bekend om er voor te zorgen dat een gebouw voldoet aan eisen die opdrachtgevers en overheden op voorhand stellen. De regelgeving beperkt in veel gevallen de innovatiekracht. Tegelijkertijd is ook met gewoon je werk goed uitvoeren en doen wat gevraagd wordt, al een wereld te winnen. Duurzame strategieën zijn daarom essentieel.

Van Dale geeft aan voor de betekenis van duurzaam:

  1. lang durend
  2. weinig aan slijtage en bederf onderhevig en
  3. Het milieu weinig belastend.

“Deze betekenissen moeten in je hart en hoofd zitten om naar de toekomst toe, de bouw te kunnen transformeren. Duurzaam bouwen is niet een marketing tool of een hype. Duurzaam bouwen is een onderdeel van de veranderende wereld, een proces waar we midden in zitten”,  zeg Johan Oltvoort, directeur van Olbecon uit Lochem.

Oltvoort: “Ook wij worstelen met onder meer stijgende prijzen en gebrek aan grondstoffen, maar gaan daarover open in gesprek met opdrachtgevers. Het is toch vreemd dat we een auto kopen en te horen krijgen: we weten niet wanneer die wordt geleverd en wat die uiteindelijk gaat kosten. Maar je loopt wel met een glimlach de deur uit. Nou, die glimlach zie je niet bij opdrachtgevers in de bouw.”

Hij is ook oprichter van Olbecon Betonconstructies B. V., merkonafhankeijk leverancier van systeemvloeren. Het bedrijf levert daarnaast prefab betonnen wanden. Volgens Oltvoort zit de meerwaarde van dit bedrijf in onafhankelijkheid en kennis van diverse systemen: “Wij zijn niet afhankelijk van een bepaald type vloer of wand, zodat we samen met leveranciers kunnen zoeken naar optimale oplossingen.”

Cascobouw

Voor een compleet casco ligt de uitdaging nog breder. Om de focus op kleinschalige prefab woningbouw te houden is in 2018 Olcas opgericht. “Vaak zitten we hier bij het voorontwerp aan tafel en kan de ontwerper meeliften in datgene wat wij aan efficiëntie kunnen meegeven”, zegt Oltvoort. “Bijvoorbeeld minimaal 250 mm beton boven deur en raamopeningen maakt het vaak mogelijk om zonder lateien te werken. Wij kunnen ervoor zorgen dat alle benodigde leidingen al in de wanden zijn opgenomen. Verder verzorgen wij de totale planning en logistiek. Wij richten ons vooral op kleinere projecten. Inmiddels leveren we bijna iedere week een traditioneel prefab betonnen casco.”

Waarom BouwBeurs

Oltvoort: “In 2019 was de laatste BouwBeurs in Utrecht. In de tussenliggende tijd is er veel gebeurd. In de coronatijd was het persoonlijk contact geminimaliseerd. Daarom is het zo goed dat in februari 2023 de BouwBeurs weer in Utrecht gehouden kan worden. Wij nemen de bezoekers graag mee in het brede aanbod dat wij bieden en zien er naar uit elkaar weer recht in de ogen te kunnen kijken.

Gerelateerde artikelen