Beursnieuws: Snel, duurzaam, efficiënt, circulair en betaalbaar bouwen met Bloqz

15 december 2022 | 3 minuten leestijd
Bloqz is het prefab woningbouwconcept dat staat als een huis binnen de bouwvraag van vandaag en de toekomst. Duurzaam gebouwd, flexibel afgestemd op woonbehoefte, met een korte bouwtijd en volledig re-montabel. Alles binnen een uiterst gunstige prijsstelling.

Wij spreken met Johan Oltvoort, oprichter van Olcas uit Lochem en leverancier van de Bloqz prefab woningen: “Wil je efficiënt en betaalbaar bouwen dan moet je het anders doen.” Het Bloqz-concept bestaat uit een tweelaagse woning met een begane grond oppervlakte van 44 m2. De woning is circulair, energiezuinig en in twee weken te plaatsen. Opvallend is dat de verdiepings- en dakvloer zijn voorzien van betonkernactivering en alle andere functionaliteiten. Bijzonder is ook dat er alleen met droge verbindingen en plug en play-koppelingen wordt gewerkt. Hierdoor is de woning compleet demontabel en dus circulair.

Er is van alles mogelijk

Oltvoort: “We hebben het concept dusdanig aangepast dat de aannemer die niet zijn eigen woningfabriek bouwt, toch kan meeliften met de industrialisatie in de bouw. We kunnen deze woning sleutelklaar opleveren maar ook als bouwpakket met minimaal de betonconstructie en de installatie er in. De rest kan de aannemer zelf organiseren. “

Kostenefficiënt en zeer energiezuinig

De kosten voor een Bloqz-woning liggen fors lager dan bij een traditionele woning en met weinig mensen kan er snel gebouwd worden. Ook liggen de energiekosten zeer laag door gebruik van betonkernactivering. De temperatuur van het water is in de winter slechts 22- tot 24°C. Deze geringe warmtevraag laat zich prima combineren met een warmtepomp. In de zomer kun je met hetzelfde systeem koelen. Maar bij deze besparende innovatie horen uiteraard ook goed geïsoleerde vloeren, gevels en daken. In combinatie met zonnepanelen op het dak, is de woning zeer energiezuinig.

Het antwoord op veel bouwuitdagingen

In 2020 zijn in Lochem twee proefwoningen gebouwd en recent is er een woning uitgebreid met het Bloqz-concept. Inmiddels kunnen de betonnen gevelelementen ook met steenstrips worden geleverd. Die worden in een fabriek met een robotarm verlijmd op de elementen.

Hoewel dit systeem antwoord lijkt te bieden aan veel huidige uitdagingen in de bouw, loopt het nog niet storm. Johan: “Veel partijen blijven de kat uit de boom kijken en zetten liever een villa neer op een ruime kavel dan vier Bloqz-woningen. Er wordt nog steeds te veel naar alleen de marges gekeken. Daarnaast zijn de grondprijzen zo hoog, dat een Bloqz-woning alsnog te duur wordt voor bijvoorbeeld starters. Ook bij gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars is `omdenken` nodig. Wij zoeken daarom partners in de bouw die samen met ons de Bloqz-woningen of andere toepassingen voor het gebruik van prefab elementen, de kleinschalige woningbouw op grotere schaal willen gaan oppakken! Door samen te werken kunnen we volgende stappen zetten.”

Zo zijn er heel veel onderwerpen die terug komen op een beurs waar je elkaar kunt ontmoeten. BouwBeurs 2023 in de Jaarbeurs in Utrecht is het platform waar alle disciplines elkaar kunnen ontmoeten en daarmee de keten kunnen versterken!”

Gerelateerde artikelen