Bewust Veilig: “Tijdsdruk mag nooit een excuus zijn”

Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO-VNI: “Elk ongeluk is er een teveel. Daarom is het belangrijk dat we extra aandacht schenken aan veilig werken. Veilig werken op grote projecten doe je samen: opdrachtgevers, bouwers en installateurs. Met preventieve maatregelen en optimale communicatie over de veiligheidsrisico`s kunnen grote stappen gemaakt worden. Werken op veel projecten onder grote tijdsdruk mag nooit een excuus zijn om te beknibbelen op veilig werken: Veiligheid is topprioriteit!”

Organiseer een toolbox meeting

Meer dan 250 bedrijven geven op ruim 4300 locaties tijdens de tweede Bewust Veilig Dag extra aandacht aan veiligheid op de werkplek. Door mee te doen aan de campagne laten bouwbedrijven, installateurs, opdrachtgevers en ontwerpers zien dat veiligheid hoog in het vaandel staat. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van een toolbox meeting, een safety walk met opdrachtgever en ketenpartners op een project of bouwplaats of door binnen het bedrijf het gesprek aan te gaan.

Kijk voor toolbox over het plaatsen van een cv ketel bijvoorbeeld hier.

Houd je aan de regels

Vallen van hoogte, onveilig werken met machines en gereedschap én problematische communicatie komen vaak voor. Bouwend Nederland, UNETO-VNI, Aannemersfederatie Bouw, de Governance Code Veiligheid in de Bouw en andere stakeholders hebben daarom de handen ineengeslagen om jaarlijks, op de derde vrijdag in maart, Bewust Veilig te zijn. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “We streven ernaar het aantal ongevallen drastisch te verminderen. Als je je niet aan de regels houdt, heb je niets op een bouwplaats te zoeken.”