‘BIM Data Portal van Viega vereenvoudigt ontwerp en planning van installaties’

Installatie
26 juni 2023 | 2 minuten leestijd

Het nieuwe BIM Data Portal van Viega ondersteunt installateurs, ontwerpers en adviseurs tijdens de ontwerp- en installatiefase van installaties. De portal kan eenvoudig online via een standaardbrowser worden benaderd en gebruikt. Omdat de software- en productgegevens automatisch worden bijgewerkt, beschikt de gebruiker altijd over actuele informatie.

Building Information Modelling (BIM) is aan een snelle opmars bezig. De bouwkolom is aan het digitaliseren en bouwmethoden als BIM passen daar uitstekend in. BIM richt zich op het snel en foutloos bouwen. Hiertoe omvat het BIM-model alle informatie van een gebouw, inclusief installaties. Om dat model samen te stellen is voor de start van het bouwproces meer tijd nodig; tijd die gedurende de bouw en na oplevering wordt terugverdiend.

Viega BIM Data Portal

BIM draait daarmee om (product)informatie over alle componenten die tijdens het bouwproces worden ingezet. Deze data heeft Viega vastgelegd in het BIM Data Portal. Het portal is een bibliotheek voor Revit en AutoCAD, incl. Revit plug-in. Hier vindt de gebruiker voorbeeld- en productafbeeldingen, beschrijvingen en internetlinks. De informatie is beschikbaar in RFA-, RTE-,  DWG-, DXF- en IFC-formaat. Er wordt ondersteuning geboden voor de dagelijkse planning in Revit en AutoCAD. Intuïtieve zoek- en filterfuncties vereenvoudigen bovendien het zoeken naar gewenste artikelen. De betreffende CAD-data kunnen eenvoudig in Revit en AutoCAD worden ingevoegd.

De structuur van de Viega BIM Data Portal komt overeen met de opbouw van de bekende Viega catalogus. Vanuit de portal heeft de gebruiker direct toegang tot de lokale catalogus in de gewenste taal. Belangrijk voordeel voor de gebruiker is de actualiteit van de data dankzij de automatische updates van software- en productgegevens.

Voor gebruik van de Viega BIM Data Portal moet eenmalig de gratis Linear Plug-in  worden geïnstalleerd. In de Revit-software  komt op het tabblad Add-ins vervolgens een shortcut te staan naar het Viega BIM Data Portal.

Gerelateerde artikelen