Bouwers: de installateurs van de toekomst?

7 november 2014 | 2 minuten leestijd

De wereld verandert razendsnel en dan heb ik het niet over de bekende brandhaarden in de wereld. De kanteling van het tijdperk gaat ook in ons vak in een bijzonder hoog tempo en dat horen we zelden.

Neem nu bijvoorbeeld de energiesector: het is slechts een paar jaar geleden dat we allemaal dachten dat de grote energiebedrijven de markt tot in de lengte van jaren zouden bepalen. Vandaag de dag is er echter nog slechts een klein percentage vaste klanten, die tegen een (te) hoog tarief, gas en elektra bij hen afnemen. Wanneer ook die overstappen naar goedkopere aanbieders en ook zonne- en windenergie populairder wordt, krijgen de grote drie het steeds lastiger.

Hoe het exacte energie leverende landschap er over 5 jaar uit ziet, kan ik u niet exact voorspellen, maar ik weet wel dat die totaal anders zal zijn dan wij in 2008 konden vermoeden. Hebben wij over een paar jaar dan geen Nuon, Essent en Eneco meer? Ze zullen er heus nog wel zijn, alleen weet ik niet in welke hoedanigheid. Zie het maar zoals alle kantelende markten; de grote spelers van de oude economie zijn bijna nooit de winnaars van opkomende, nieuwe ontwikkelingen.

Hoe zit het dan met uw werkzaamheden en business de komende jaren? De duurzame ontwikkeling in ons vak zal menig installateur de komende jaren buitenspel kunnen zetten. Maar wie zijn dan die nieuwe concurrenten? Dat zijn de duurzame concepten van op dit moment de grote bouwers. Zij bouwen en renoveren woningen van de toekomst niet meer op de bouwplaats, maar in de fabriek. Daar in die fabrieken worden de badkamers compleet ingericht en afgemonteerd, de leidingen en de kanalen zitten reeds in de schil verwerkt en de vloer of wandverwarming is reeds gemonteerd. Op de bouwplaats assembleert men in één dag een complete woning en leveren hem energieneutraal op. Niet alleen de installateur is nagenoeg overruled, maar ook de groothandel en de cv-ketel (fabrikant), want die zitten er niet meer in.

Het gaat hard, heel hard; om maar met een reclame uiting van een energieleverancier te eindigen…

Rob Verbrugge heeft jarenlange ervaring in de installatiebranche. Voor de redactie van Installatieprofs schrijft hij regelmatig scherpe columns. 

Gerelateerde artikelen