CASE lanceert nieuwe mobiele graafmachines

CASE kondigt de introductie aan van een mobiele graafmachine uit de E-serie met vier modellen, terwijl een vijfde, groter model in de nabije toekomst zal volgen. De machines worden gebouwd onder een bestaande leveringsovereenkomst met de Zuid-Koreaanse fabrikant Hyundai Construction Equipment. Het assortiment mobiele graafmachines van CASE omvat de conventionele WX140E en WX160E met conventionele draaicirkel, samen met de WX155E SR en de WX175E SR met korte draaicirkel. Deze vier modellen zullen in een later stadium worden vergezeld door een conventionele WX210E.

De nieuwe mobiele graafmachines van de CASE E-serie zullen verkrijgbaar zijn in verschillende configuraties van de onderwagen, met verschillende combinaties van dozerbladen voor- en achter plus stempelpoten voor- en achter.

De bovenwagen uitrusting bestaat uit een keuze voor een enkele- of tweedelige hoofdgiek voor alle machines behalve de WX175E SR, deze wordt geleverd met een tweedelige hoofdgiek. Standaard cruisecontrol maakt reizen tussen werklocaties gemakkelijker, terwijl het verplaatsen van materiaal op een werklocatie efficiënter wordt gemaakt door de optionele rijregeling en nog meer door het gebruik van joystickbesturing.

Bewezen technologie

De nieuwe mobiele graafmachines van CASE worden aangedreven door Cummins-dieselmotoren welke voldoen aan EU Stage V. In de vier kleinere modellen zal een Cummins B4.5-motor worden gebruikt, deze motor levert een maximaal vermogen van 129 kW, terwijl de WX210E wordt geleverd met de grotere B6.7, die tot 145 kW maximaal vermogen levert. De motoren zijn voorzien van een zeer efficiënte uitlaatgasnabehandelingsmodule met een dieseloxidatiekatalysator (DOC), selectieve katalytische reductie (SCR) en een roetfilter (DPF).

Omdat er geen ingewikkeld uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR) nodig is om te voldoen aan de EU Stage V vereisten, zijn de onderhoudskosten veel lager. Bovendien zijn de onderhoudsintervallen voor de brandstoffilters 1000 uur en voor de motorolie- en filterintervallen is een interval van 800 uur van toepassing, waardoor de bezettingsgraad van de machine voor de machinist nog verder wordt gemaximaliseerd.

De motoren kunnen werken met een reeks brandstoffen die bij de klant passen. Dit omvat B7- en B20 biodiesel, met waterstof behandelde plantaardige oliën (HVO) en gas-to-liquid (GTL), coal-to-liquids (CTL) of biomassa-to-liquid (BTL) paraffinische brandstoffen.

De WX140E tot en met de WX175E SR maken allemaal gebruik van een Load Independent Flow Sharing hydraulisch systeem van Bosch Rexroth. Dit zorgt voor een soepele, progressieve bediening voor de machinist, terwijl de multifunctionele bediening van giek-, graafarm- en bakfuncties wordt verbeterd. In het besturingssysteem is een drukcompensator ingebouwd om de prestaties van de stroom te delen voor gelijktijdige rij- en giekbedieningen.

De grotere WX210E wordt geleverd met een open-center hydraulisch systeem met Electric Positive Flow Control van Kawasaki. Deze maakt gebruik van een lay-out met dubbele pomp en biedt de stroomverdeling die nodig is voor een soepele, productieve werking. Een elektrohydraulische proportionele drukreduceerklep helpt het brandstofverbruik te verminderen en de prestaties te verbeteren.

Machinsten kunnen ook profiteren van een optionele automatische graafrem en een fijne zwenkregeling, om de bewegingen van de machine nog gemakkelijker onder controle te houden. Een automatische veiligheidsvergrendeling, vergelijkbaar met het systeem op de CASE E-serie rupsmodellen, voorkomt ongewenste bewegingen van de machine.

Meer comfort

De cabine van de E-serie is voorzien van een telescopische stuurkolom met twee kantelpunten, zodat machinisten gemakkelijker een comfortabele rijpositie kunnen vinden. De voorruit heeft parallelle ruitenwissers in zowel het bovenste als onderste gedeelte voor een zo breed mogelijke dekking. De machines kunnen optioneel worden geleverd met een achteruitkijkcamera en aan de rechterzijde. De CASE 360° Maximum View Monitor wordt ook als optie aangeboden, samen met een aan de achterkant gemonteerde radar voor maximaal zicht en veiligheid.

De CASE Maximum View Monitor maakt gebruik van vier camera’s, die rond de machine zijn gemonteerd, om een 360° zicht te bieden. Dit geeft de machinist een volledig zicht op de machine op de werkplek, waardoor de veiligheid en het zicht toenemen en mogelijke botsingen worden voorkomen. Het optionele radaralarm kan worden ingesteld op vijf afstanden en waarschuwt de machinist voor een mogelijke aanrijding aan de achterkant of zijkanten van de graafmachine. Zes LED-werklampen zijn standaard, wat het zicht verder verbetert.

Een 8” touchscreen monitor geeft toegang tot een menusysteem dat alle functies van de machine regelt. Voor camera’s is een secundair scherm beschikbaar. De machinist kan door het hoofdscherm navigeren via een jog-dial-controller, die ook het gaspedaal van de motor regelt. Deze jog-dial heeft 10 standen voor het motortoerental.

De monitor biedt ECO-begeleiding voor de bestuurder en toont een reeks gegevens, waaronder stilstandtijden, om de bestuurder te helpen zijn prestaties en productiviteit tijdens het werk te verbeteren. Proportionele joystickbedieningen zijn standaard, met een keuzeschakelaar vooruit/achteruit in de hendelkop. De hendel bevat ook een vooraspendelblokkering en een vergrendelingsfunctie. Joystickbesturing is optioneel, evenals een slimme sleutel met startdrukknop.

De machinist kan in de monitormenu’s maximaal 10 vooraf ingestelde hulphydraulische stroom- en drukinstellingen selecteren. Dit maakt het gemakkelijker om hydraulische hulpstukken uit te wisselen, met hydraulische stromen die geschikt zijn voor elk uitrustingsstuk. De rechterjoystick heeft ook een schakelaar om eenrichtings- of tweerichtingshulpstroom te activeren.