Creatief met licht

Verschillende leveranciers bieden complete lichtsystemen aan die heel anders zijn dan de doorsnee verlichting. En waarom ook niet: licht is beleving. Als je als installateur in sectoren als horeca of retail werkt, dan kom je waarschijnlijk vaak dezelfde dingen tegen. Maar als je mee mag denken over het lichtontwerp is het goed om op de hoogte zijn van juist die extra mogelijkheden die licht bijzonder maken. Er zijn allerlei manieren om licht te verwerken in vloeren, wanden en plafonds, en dat op een creatieve manier, met kleur, vormen, logo`s: bedenk het en het kan. Ook buiten kan licht een grote rol spelen. Door gebouwen of objecten op een bijzondere manier aan te lichten, ontstaat er een bijna magische sfeer.

Aan het plafond

Een plafond is doorgaans een groot leeg vlak; uitermate geschikt om daar dus de verlichting te bevestigen. Spots zijn uit, prefab-panelen die kunnen worden geïntegreerd met de bestaande architectuur zijn de trend. Dergelijke panelen bestaan in verschillende afmetingen en ze zijn met staaldraad of met beugels aan het plafond te bevestigen. Het regelsysteem van de plafondpanelen kan gekoppeld worden aan een gebouwbeheersysteem via een gateway. Grote panelen geven een egale basisverlichting en de lichtsterkte en -kleur is aan te passen. Naast panelen worden led-balken ook veel toegepast.

Aan de wand

Licht aan de wand kan twee functies hebben: puur als verlichting maar ook om iets speciaals neer te zetten. Dat laatste is mogelijk met ledpanelen die zijn afgewerkt met stof. De grote lichtgevende textielvlakken kunnen een hele wand beslaan. Vervolgens is het mogelijk om kleuren en patronen op te roepen. Ze kunnen statische maar ook dynamische beelden weergeven die in de omgeving passen. Deze panelen zijn onder andere in ziekenhuizen en verzorgingshuizen toegepast en dan wordt gekozen voor rustige kleuren en patronen van bijvoorbeeld bloemen en zonsondergangen. Ze hebben een rustgevend effect op patiënten en bewoners. In winkelruimten hebben de lichtwanden een heel andere functie. Door fellere kleuren en bewegende patronen te laten zien, zorgen ze ervoor dat het winkelend publiek meer tijd in een winkel doorbrengt.  

In de vloer

Vloeren en licht zijn ook een bijzondere combinatie. Projectie van bovenaf is achterhaald, tegenwoordig kan licht in de vloer worden verwerkt. Er zijn led-tapijten en vloertegels, maar ook gietvloeren kunnen door middel van glasvezel worden voorzien van licht. Gietvloeren zijn populair omdat ze gemakkelijk in onderhoud zijn. Zeker in publieke ruimtes is dat een enorm voordeel, het is strak en schoon. Door tijdens het gietproces glasvezels aan de massa toe te voegen, vormen ze na het uitharden een geheel met de vloer. Ze geleiden licht en dat is aan het vloeroppervlak zichtbaar. Doordat de glasvezels zijn opgesloten in de vloer, is het volkomen veilig om de gietvloer schoon te maken met een nat systeem. Met de glasvezels kunnen allerlei patronen en kleuren in de vloer worden verwerkt. Een vloer-lichtsysteem wordt meestal niet zozeer gebruikt om een ruimte te verlichten, maar voor het effect. Dat kan creatief en decoratief zijn, maar ook functioneel door bijvoorbeeld bewegwijzering.