​De vernieuwde NEN 1010: `Maak je borst maar nat`

29 September 2015

Tijdens de eerste dag van Elektrotechniek 2015 was de vernieuwde NEN 1010 het gesprek van de dag. De verschillende lezingen over het onderwerp werden dan ook druk bezocht. Jongbloed benadrukte tijdens de eerste lezing van de dag dat hij enkel de highlights kon behandelen: “Want alle wijzigingen behandelen kost me minstens een dag.”

Veranderingen

Eén van de belangrijkste veranderingen van de NEN 1010 is dat de norm nu in lijn is met internationale versies. De Europese variant is dan ook bijna integraal overgenomen. Dit biedt veel meer mogelijkheden voor installateurs in de huidige markt.

Andere belangrijke wijzigingen gaan in op het feit dat men tegenwoordig nieuwe vormen van elektronica gebruikt en de consequenties daarvan voor installateurs. Jongbloed: “Je merkt dat je belasting nu anders is. Je krijgt te maken met harmonische spanningen en stromen.”

Er werden nog tientallen wijzigingen behandeld op de ET-beurs. Zo wordt de juiste documentatie, waarmee de verschillende elementen van een installatie te traceren zijn, verplicht. Zo wordt de norm omtrent elektromagnetische invloeden normatief, in plaats van enkel informatief. De regelgeving omtrent schokgevaar blijft hetzelfde, maar de regelgeving omtrent brandgevaar en overspanning kent wel ingrijpende veranderingen.

In de aankomende weken gaat Elektrotechniek365.nl dieper in op de vernieuwde NEN 1010. In verschillende artikelen zetten we verschillende belangrijke wijzigingen uiteen. Hou de website dus goed in de gaten!