Deze 100 luxe recreatiewoningen worden prefab afgeleverd

6 maart 2019 | 3 minuten leestijd

Qurios Holiday Retreats, exploitant van luxe recreatieparken, bouwt in Zandvoort een nieuw vakantiepark met 100 luxe en trendy lodges. De een- en tweelaagse vakantiehuisjes voor 4, 6 of 8 personen zijn van alle gemakken voorzien. Aan het interieur en het uiterlijk van de lodges is veel aandacht besteed. Qurios mikt met de recreatiewoningen op strandtoeristen, maar hoopt met de mogelijke komst van de Formule 1 naar Circuitpark Zandvoort ook raceliefhebbers aan zich te binden. Een aantal woningen is helemaal ingericht op de fans van F1-coureur Max Verstappen. Ze bevatten onder meer een racesimulator.

Van 2D naar 3D-elementen

De luxe lodges worden geprefabriceerd en op locatie geplaatst door systeembouwer Barli uit Uden. De prefabricage gebeurt in de timmerfabriek. Hier worden 2D-elementen geproduceerd zoals wanden of vloeren. Vervolgens worden deze elementen geassembleerd tot 3D-elementen. Deze 3D-elementen worden volledig afgebouwd, inclusief armaturen, behang of andere afwerking en vervolgens met vrachtauto`s naar Zandvoort getransporteerd. Vanwege de grootte van de elementen – het grootste element is 12,5 meter lang, 5 meter breed en 4 meter hoog – gebeurt dit `s nachts. In totaal vervaardigt en transporteert Barli 150 elementen, wat betekent dat de woningen gemiddeld uit 1,5 element bestaan. Woningen van 50 m2 worden als één element vervoerd. In Zandvoort worden de elementen geassembleerd, op de funderingen geplaatst en aangesloten op gas, water en licht.

 

Beter en sneller

Prefab bouwen van vakantiewoningen is voor de recreatiebranche heel gebruikelijk, omdat het grote voordelen biedt ten opzichte van traditionele bouw. “Prefabriceren resulteert in een betere kwaliteit, hogere productiesnelheid en minder faalkosten”, licht Andries Peters, directeur van Barli, toe. Daarnaast is prefab bouwen ook prettiger voor medewerkers, wat in tijden van arbeidskrapte in het voordeel is van prefab bouwers. “Op de bouw werk je in weer en wind en zijn eet- en sanitaire voorzieningen ietwat Spartaans. Bij ons werk je in een verwarmde fabriek, kun je douchen en eten in de kantine.”

Luxe afwerking

Barli maakt voor de productie van modulaire woningen of units vrijwel altijd gebruik van Fermacell gipsvezelplaten: de standaard platen van 12,5 mm met rechte kant voor wanden en plafonds en/of de Powerpanel H2O gevelplaat. Voor de Qurios-woningen is dat niet anders. De prefab wanden en plafonds zijn opgebouwd uit een buitenafwerking, dampopen folie, houten regelwerk met isolatie ertussen, dampremmende folie en de Fermacell gipsvezelplaten. Deze zijn op het regelwerk geniet. De platen zijn op verschillende manieren afgewerkt: gesaust, behangen met glasvlies of Vescom-behang of tegelwerk.

Gerelateerde artikelen