Dit zijn de 5 meest gelezen artikelen van 2018

1. Even geduld aub… de thermo-akoestische warmtepomp komt eraan

De thermo-akoestische warmtepomp komt eraan. In 2019 moet de productontwikkeling zo ver gevorderd zijn, dat het toestel op grote schaal in de markt kan worden gezet. Dit is de stellige overtuiging van Michiel Hartman, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de warmtepomp en mede-eigenaar van de start-up Blue Heart Energy.

Lees hier verder.

2. Besparingen warmtewinner vallen tegen

De uitrol van de Warmtewinner, een kleine warmtepomp die afvoerlucht uit een mechanisch ventilatiesysteem gebruikt als bron om een woning te verwarmen, verloopt niet zoals Eneco eerder dit jaar nog stelde. Tot half november zijn er slechts zo’n 120 exemplaren op de markt gebracht. Het oorspronkelijke streven van de energiemaatschappij was om in 2020 minstens 100.000 Warmtewinners af te zetten. De reden is dat de kostenbesparing die ermee wordt gerealiseerd tegenvalt, zo stelt Eneco tegenover de website Energeia.

Lees hier verder.

3. Waarom moet de meterkast eigenlijk bij de voordeur?

De NEN 2768 is recentelijk aangepast. Voor de meterkast gelden nu nieuwe afmetingen omdat in de meterkast steeds meer componenten worden opgenomen vanwege de installatie van pv-panelen en componenten die de installatietechniek smart grid-ready maken. Maar waarom plaatsen we de meterkast eigenlijk nog steeds bij de voordeur? Een plek centraal in het gebouw, is zo veel logischer.

Lees hier verder.

4. Warmtepomppaneel steeds meer in beeld als alternatief voor gasketel

Triple Solar, uitvinder van het wereldwijd gepatenteerde geluidloze warmtepomppaneel, heeft een flinke duw in de rug gekregen nu het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) en DOEN Participaties zich aan het systeem hebben verbonden. De panelen leveren de energie direct aan een water/waterwarmtepomp.

Lees hier verder.

5. Installatiebedrijven verwachten hausse verkoop cv-gasketels

CV-Installateurs verwachten de komende jaren een topdrukte voor het installeren van cv-gasketels. Met de aanstaande uitfasering van de traditionele cv-ketel zullen veel consumenten nog gauw een nieuwe cv-ketel aanschaffen voordat die niet meer verkocht mogen worden.

Lees hier verder.