Douchegoot met warmtewisselaar voorkomt energieverlies

Installatie
1 mei 2023 | 2 minuten leestijd

Wat veel mensen niet weten is dat in een moderne goed geïsoleerde woning niet de muren, ramen of het dak het grootste energieverlies opleveren, maar de riolering. Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) zorgt ervoor dat de warmte van douchewater niet wegstroomt naar het riool, maar gebruikt wordt voor de opwarming van het toestromende koude kraanwater.

Hierbij wordt het nuttige met het aangename gecombineerd: een mooie douchegoot in de badkamer en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen. Kortom, installeer een wtw- douchegoot in iedere nieuwe of te renoveren badkamer.

Koperen buizen

Koud leidingwater stroomt normaliter direct naar de douchekraan. Met bijvoorbeeld de ACO ShowerDrain X gaat het koude water, eerst via de ingebouwde warmtewisselaar in de douchegoot, naar de douchekraan. Tijdens het douchen wordt het warme douchewater opgevangen in de douchegoot. Hier stroomt het langs de koperen buizen van de warmtewisselaar die deze warmte afgeven aan het toestromende koude water. Hierdoor wordt het leidingwater tot 20 graden opgewarmd. Dit voorverwarmde water stroomt verder naar de douchekraan, waardoor de cv-ketel of warmtepomp minder heet water hoeft te leveren voor de gewenste douchetemperatuur. Door te investeren in een wtw-douchegoot wordt bij iedere douchebeurt energie en geld bespaard.

Maar hoeveel energie scheelt het nu werkelijk? Bereken simpel de terugverdientijd met de nieuwe WTW-douchegoot calculator van ACO

Gerelateerde artikelen