Drie opvallende multifunctionele gebouwen

Bouw
11 mei 2023 | 6 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

Van een futuristisch gebouwencomplex dat direct in het oog springt, tot het grootste drijvende kantoorgebouw ter wereld, tot een theater dat aan strenge geluidsnormen voldoet en een verbindende factor vormt in de wijk. We nemen drie multifunctionele gebouwen onder de loep.

Floating Office Rotterdam

Op een voormalig industrieterrein aan de Rotterdamse Rijnhaven dobbert het grootste drijvende kantoorgebouw ter wereld, het Floating Office Rotterdam (FOR), als middelpunt van een nieuw te ontwikkelen stadscentrum. Met als hoofdgebruiker het Global Center on Adaptation (GCA), het mondiale kenniscentrum dat landen, bedrijven en organisaties adviseert en ondersteunt op het gebied van klimaataanpassing. Het FOR is duurzaam, circulair en uiteraard klimaatbestendig ontworpen: energie positief, CO2-negatief, de hoogst mogelijke duurzaamheidscertificering (BREEAM outstanding), energielabel A+++++ en het drijvende gebouw is bestand tegen een stijging van het waterpeil. Warmte en vooral koeling worden ter plekke via aquathermie gewonnen uit het oppervlaktewater van de Rijnhaven.

Het pand ontworpen en ontwikkeld door Powerhouse Company en RED Company bestaat grotendeels uit een modulaire houtconstructie, kan worden gedemonteerd en hergebruikt, maar ook naar een ander ligplaats worden gesleept. Een keten van specialistische onderaannemers en de nauwe samenwerking van ontwerp tot constructie, hebben ervoor gezorgd dat het pand op hoge snelheid via modulaire prefab bouwpakketten kon worden gebouwd. Centraal gelegen in het gloednieuwe stadscentrum, biedt het FOR ook nog een restaurant met groot buitenterras en een zwembad.

Theater Zuidplein

Een theater ontworpen door De Zwarte Hond dat drie zalen bevat, een café-restaurant en een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. De locatie heeft een duidelijke buurtfunctie en wil de huiskamer zijn van Rotterdam-Zuid. Zo is één van de zalen rechtstreeks bereikbaar via de hoge ontvangsthal die het hart van het theater vormt. Deze zaal wordt gebruikt als podium voor laagdrempelige activiteiten zoals kindervoorstellingen, andere buurtgerichte initiatieven en er kunnen bands en DJ’s optreden of tentoonstellingen worden gehouden. Het café-restaurant werkt samen met keukens uit de Afrikaanderwijk en een MBO-opleiding voor koken en hospitality.

De grote theaterzaal kent zeshonderd zitplaatsen. Uniek is dat het grote toneel voor sta-concerten kan worden gebruik, waardoor de zaal geen schuiftribune hoeft te hebben, maar comfortabele vaste stoelen en een betere klimaatinstallatie heeft gekregen. De theaterzalen zijn aan metrozijde geplaatst, zo ver mogelijk bij de woningen vandaan. Dankzij massief metselwerk, brede spouwen en een dik isolatiepakket, kan tegelijkertijd zoiets als een popconcert en een voorleesavond worden gegeven én wordt geluidsoverlast voor omwonenden voorkomen. De entree heeft een opengewerkte, semitransparante voile-gevel en deze bevindt zich net als de meeste publieke functies zoals leestafels, bibliotheek en café-restaurant aan het nieuwe Annie M.G. Schmidtplein. Verder wordt er een groene, autoluwe boulevard ingericht die theater, Zuidplein en Ahoy beter met elkaar integreert.

AFAS Clubhuis en AFAS Theater

Een project dat van ontwerp tot oplevering maar liefst negen jaar heeft geduurd: drie jaar vol met ideeën, discussies en het opleveren van een voorlopig ontwerp, daarna tweeëneenhalf jaar tot het definitieve ontwerp en de bestekken op tafel lagen, waarna in drie-en-een-half jaar de daadwerkelijke bouw is gerealiseerd. Met de bouw- en installatieplanning is flexibel omgegaan, waarna het ongewone gebouwencomplex netjes op tijd werd opgeleverd.

Je mag gerust spreken van een ongewoon, organisch gebouw, want het is zeker geen standaard blokkendoos wat er op de locatie van de oude Bankgirocentrale in Leusden is verrezen. Het AFAS Clubhuis en AFAS Theater, tijdens het project ook wel het AFAS Experience Center genoemd, is voorbereid op de steeds verdere digitalisering en verduurzaming van de samenleving en onze veranderende manier van werken, leren en verblijven. Alles is er geïntegreerd, net als de software van AFAS.

Het multifunctionele complex herbergt een kantoorgebouw van vier verdiepingen, een atrium, theater, restaurant, opleidingscentrum, een dubbele parkeergarage en verder zijn er demonstratieruimtes, auditoria-ruimtes, studio’s en sportfaciliteiten te vinden en niet te vergeten: waterpartijen, binnentuinen en buitentuinen. Een WKO-installatie verzorgt de koeling en de verwarming en iets meer dan duizend ultradunne zonnepanelen zijn op de daken verlijmd en waaromheen groene sedum is aan gebracht.

Gerelateerde artikelen