Eenvoudige aansluiting van lucht/water-warmtepompen

Installatie
3 oktober 2023 | 3 minuten leestijd

Door verdere ontwikkelingen worden warmtepompsystemen steeds bruikbaarder voor appartementencomplexen en kantoor- en winkelpanden. Voor het aansluiten van de buiten- en binnenunits van lucht/water-warmtepompen in monobloc-uitvoering, vertrouwen steeds meer installateurs op de persverbindings-techniek van Viega. Dat maakt installatie bijzonder eenvoudig, efficiënt en veilig, stelt de fabrikant.

Eén van de meest voorkomende montagevarianten van lucht/water-warmtepompen is de plaatsing van de buitenunit dicht tegen de muur van de woning. Zo wordt de leiding naar de binnenunit van de warmtepomp zo kort mogelijk worden gehouden. Dat bespaart niet alleen materiaal maar zorgt er ook voor dat overal met hetzelfde leidingsysteem kan worden gewerkt. Met Viega persmachines kunnen de leidingen ook in krappe inbouwruimtes – meestal tussen de woningmuur en de achterkant van de warmtepomp – eenvoudig en veilig op de bijbehorende aansluitingen van de buitenunit worden geperst.

Materiaalkeuze

Zelfs als slechts een kort stuk leiding wordt gebruikt voor het aansluiten van de buitenunit, dan nog zal dit worden blootgesteld aan weersinvloeden. Daarom mogen hiervoor alleen corrosiebestendige materialen worden gebruikt. Niet-gelegeerd staal is daarbij voor buitentoepassingen niet aan te bevelen. Het Viega leidingsysteem Temponox leent zich hier echter uitstekend voor. De persverbindingen zijn van roestvast staal 1.4301, de roestvast stalen buizen van het nikkelvrije materiaal 1.4520. Het leidingsysteem is speciaal ontwikkeld voor gesloten verwarmings- en koelcircuits. Temponox is niet goedgekeurd voor drinkwaterinstallaties. Dit in tegenstelling tot het roestvast stalen leidingsysteem Sanpress Inox, dat zowel voor drinkwater als voor het aansluiten van warmtepompsystemen kan worden gebruikt. Deze oplossing is ideaal wanneer bijvoorbeeld alle andere installaties in een nieuwbouw met Sanpress Inox worden gemaakt.

Om verwarring tussen de Temponox en Sanpress Inox leidingsystemen te voorkomen, zijn de Temponox leidingen duidelijk herkenbaar aan een brede bruine streep. De persfittingen hebben een bruine stip en zijn voorzien van een voelbare inkeping op het uiteinde van de fitting. De buizen en persfittingen zijn verder gemarkeerd met het symbool “Niet geschikt voor drinkwater en vers water”.

Als alternatief voor Temponox of Sanpress Inox kunnen ook de leidingsystemen Profipress of Sanpress worden gebruikt voor het aansluiten van warmtepompen met koperen respectievelijk roestvast stalen buizen.

Veiligheid bij de installatie

Los van de voorkeur voor een type buismateriaal, hebben alle Viega persfittingen het bekende SC-Contur. Dit zorgt ervoor dat per ongeluk niet geperste fittingen over het gehele toelaatbare testdrukbereik 100% niet-dicht zijn. Daardoor zijn de drukval aan de manometer en lekkage van het testmedium duidelijk herkenbaar.

Gerelateerde artikelen