Eerste 3D betonprintfabriek in Nederland opent deuren

28 januari 2019 | 2 minuten leestijd

Marktleiders Weber Beamix en BAM Infra openden de 3D betonprintfaciliteit vorige week. De nieuwe productiemethode wordt waarschijnlijk op korte termijn al ingezet. In de printrij staan verschillende fietsbruggen, waaronder vier voor de provincie Noord-Holland. En bijvoorbeeld huizen van het Project Milestone. De faciliteit wordt daarmee direct op de proef gesteld, zo wordt in een persbericht gesteld.

De voordelen

We gaan door deze manier van werken individuele seriematige productie mogelijk maken met een enorme vergroting van de vrijheid in ontwerpen. Er is minder beton nodig voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt immers alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.

Verder verloopt het gehele proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast. Je drukt aan het einde bij wijze van spreken op `Ctrl+P` en de printer begint direct met de productie. Dat maakt het voor alle betrokken ketenpartners makkelijker en het levert iedereen minder risico op. En iedere ketenpartner is bij het proces betrokken.

Partnerschap

Saint-Gobain Weber Beamix en BAM Infra openen de printfaciliteit. Kennispartners die ervan af het begin af aan bij betrokken zijn, zijn  Bekaert, Witteveen+Bos, Technische Universiteit Eindhoven en Van Wijnen.

Ook verschenen op MaakIndustrie.nl

Gerelateerde artikelen