Eerste draadloos laadstation gepresenteerd

17 oktober 2016 | 2 minuten leestijd

Het laadstation is inmiddels al te gebruiken en biedt plek voor vier elektrische fietsen en een elektrische scooter. Ook een fiets die speciaal wordt gebruikt voor onderzoek naar draadloos opladen heeft een plekje gekregen. Het laadstation dient ook als onderzoekslab voor verder onderzoek.

Hoe werkt het laadstation?

Maar hoe werkt het stations precies. De fietsen en scooters worden opgeladen door een dubbele standaard met een kleine spoel.  “De fiets kan bij het oplaadstation op de standaard worden geparkeerd op een magnetische tegel. Via de spoel wordt de fiets direct opgeladen.” Als je jouw fiets daar heb geparkeerd kan je het proces volgen via je mobiele telefoon of via een ingebouwd scherm op het station. “Het draadloos laden duurt niet langer of korter dan ‘gewoon’ laden van elektrische fietsen.”

Duurzame mobiliteit in de lift

Decaan Pavol Bauer is trots op het laadstadion: “Dit is een grote stap voor duurzame mobiliteit en het versnellen van de energietransitie omdat de combinatie van zonne-energie, draadloos laden en elektrische fietsen uniek is,” legt de decaan uit. “We laden bij dit laadstation direct de opgewekte zonne-energie van de acht zonnepanelen via het DC-net naar de gelijkspanningsbatterij in de fiets. Het laadstation kan bovendien 10 kilowattuur aan zonne-energie in de batterijen opslaan om autonoom te kunnen functioneren.”

Winter en zomer

De onderzoekers verwachten in de winter, ondanks minder zonlicht, toch voldoende energie op te wekken voor alle geparkeerde fietsen en scooters. In de zomer, als er meer zon is, gaat de `overbodige` energie naar het elektriciteitsnet. 

Gerelateerde artikelen