‘Eerste stakingsdagen metaalsector een succes’

Installatie
24 april 2024 | 2 minuten leestijd

Honderden werknemers uit de metaalbranche hebben deze week in Friesland, de Noordoostpolder en Twente al het werk neergelegd. De vakbonden riepen de stakingen uit bij kleinere metaal- en techniekbedrijven na het stuklopen van cao-onderhandelingen. FNV-bestuurder Wilma Nieveen vindt de staking een succes. “We hielden rekening met driehonderd mensen en dat is bijna verdubbeld.” Werknemers van onder meer Spie, SMI, Pranger-Rosier en Equans staken sinds maandagochtend voor 24 uur.

De staking heeft volgens Nieveen ook impact op de productie bij de bedrijven. Sommige afdelingen liggen volledig stil, zegt ze. Het gaat dan om installaties die stilliggen of lasafdelingen van metaalbewerkingsbedrijven waar niet gewerkt wordt. “Daardoor ontstaat enorme vertraging en dat doet zeer bij werkgevers.”

Later deze week zouden ook acties volgen in Noord-Brabant, het zuidwesten van het land, Noord-Holland en Utrecht.

CNV-onderhandelaar Johann Honders zei vorige week dat het eindbod van de werkgevers bleef steken op een gemiddelde loonstijging van minder dan 5 procent voor zowel dit jaar als volgend jaar. De vakbonden willen het koopkrachtverlies van de afgelopen twee cao-jaren gecompenseerd zien. “Dat komt neer op 12,5 procent loonsverhoging voor een jaar.”

De werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) hadden een naar eigen zeggen stevig eindbod gedaan met een loonsverhoging van ruim 9 procent. “De vakbonden houden vast aan een looneis van ruim 13 procent. Daarmee plaatsen ze zich buiten de realiteit. Dit kunnen werkgevers simpelweg niet dragen”, zei FWT-onderhandelaar Ron Follon eerder.

In de metaalsector is de afgelopen jaren vaker gestaakt. Het gaat nu om de kleinmetaalbranche. De cao die daarbij hoort, geldt voor meer dan 300.000 werknemers bij bijvoorbeeld installatie-, carrosserie-, metaalbewerkings- en isolatiebedrijven.

Gerelateerde artikelen