Eigenzinnige hoogbouw

17 januari 2022 | 2 minuten leestijd

Gewoon O

De O, zoals het gebouw officieel heet, doet denken aan de Guangzhou Circle Mansion in China en werd voor het eerst onthuld in 2017 als een vroeg architectonisch voorstel. Inmiddels is de O uitgewerkt met meer details en een bijgewerkt ontwerp naarmate de start van het project dichterbij komt.

De nieuwbouw wordt gevestigd op de voormalige Benjamin Franklin-kazerne van Mannheim. Dit 41 hectare grote terrein was ooit de thuisbasis van ongeveer 15.000 Amerikaanse soldaten en ander personeel tijdens de Koude Oorlog. Het gebouw wordt afgewerkt met blauwe baksteen en omvat 15 verdiepingen met in totaal 120 appartementen. Bijna allemaal krijgen ze hun eigen kleurrijke balkonruimte. Op de lagere verdiepingen komen ook winkelruimtes en een bar.

Grote trap

In het midden van de O komt een terras dat bereikbaar is via een grote trap. Interessant is dat MVRDV zich wil verdiepen in de geschiedenis van de locatie en de sfeer wil terugbrengen van de kazerne die hier ooit stond.

De laagbouw naast de `O` is gebaseerd op de lange, vier verdieping tellende woongebouwen die deel uitmaakten van de kazerne en inmiddels zijn gesloopt. Het ontwerp van MVRDV herbouwt deze blokken en `knipt` in hun vertrouwde vormen volgens de logica van het plan. Een blok wordt in drie delen gesneden door de trap die toegang geeft tot het terras op de vierde verdieping. Het tweede blok staat op enige afstand en wordt in twee delen gesneden door de centrale as van het masterplan. Waar de gebouwen zijn `uitgesneden`, maken de stucwerkgevels plaats voor glazen wanden.

De O wordt aan alle vier de zijden omringd door pleinen. Over de plannen voor de woongebouwen H, M en E is nog niet veel bekend.

Gerelateerde artikelen