Energie zelf beheren met de thuisaccu

30 juni 2015 | 4 minuten leestijd

Met deze nieuwe generatie accu slaan consumenten opgewekte energie thuis op, zodat ze deze later weer kunnen gebruiken wanneer ze het nodig hebben. De accu is geschikt voor bestaande en nieuwe installaties. De introductie van thuisaccu`s zal naar verwachting een grote transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld betekenen.

Minder afhankelijk van centrale energievoorziening

Dat denkt ook Erik de Leeuw, commercieel directeur van Solarwatt. “Ik verwacht wel degelijk dat huishoudens in de toekomst onafhankelijk worden van energieaanbieders. Consumenten produceren zo in de toekomst grotendeels hun eigen elektriciteit en slaan die op om minder afhankelijk te zijn van de centrale energievoorziening.”

De nieuwe accu is op 10 juni gepresenteerd tijdens de Intersolar beurs in München. In het geheim was de MyReserve al eerder geïntroduceerd, maar dit mocht nog niet eerder openbaar worden gemaakt. De verwachtingen zijn hoog; het product is zelfs al genomineerd voor een EES AWARD.

Solarwatt

Solarwatt is een van de Duitse pioniers in zonne-energie en ontwikkelt fotovoltaïsche panelen – kortweg PV-panelen of zonnepanelen – die het mogelijk maken zonne-energie in elektriciteit om te zetten. Sinds 2014 is Solarwatt met de overname van Centrosolar in de Benelux actief als pionier met de eerste geïntegreerde energiesystemen.

Productkenmerken SOLARWATT MyReserve 

De UVP bruto consumentenprijs voor het meest compacte systeem (4,4 kWh) bedraagt EUR 5.499 en valt daardoor veel voordeliger uit dan vergelijkbare opslagsystemen. De lage prijs zorgt voor een uitermate efficiënt systeem.

Prijs PV-installatie + opslagsysteem / gebruiksduur (15 jaar) = 0,24 EUR per kWh

 • De stroomproductiekosten voor een PV-installatie met het opslagsysteem
 • SOLARWATT MyReserve inclusief alle installatie- en investeringskosten ligt bij 0,24 EUR per kWh en daardoor onder de prijs voor een kilowattuur uit het openbare stroomnetwerk

Hoge mate van veiligheid:

Het accuopslagsysteem MyReserve voldoet aan de hoogste eisen aan veiligheid: het is gecertificeerd voor transport volgens richtlijn UN38.3 voor lithium-ionen-opslagsystemen, werd getest volgens de nieuwe veiligheidsrichtlijn voor lithium-ionen opslagsystemen voor thuisgebruik en voldoet aan DIN-norm EN 62619. Bovendien werd aan MyReserve het keurmerk van de TÜV Rheinland en het gecertificeerde testbureau Cetecom toegekend.

Installateurs en eindgebruikers hebben daardoor de zekerheid dat de veiligheid van het apparaat absoluut gewaarborgd is.

Hoge compatibiliteit / hoog rendement:

Anders dan bij vergelijkbare systemen wordt MyReserve direct tussen de PV-installatie en de omvormer op de gelijkstroom (DC) aangesloten en is tegelijkertijd compatibel met gangbare PV-omvormers. Op basis van de optimaal afgestemde DC-technologie ontstaan er veel kleinere omzetverliezen in het systeem. Bij een direct energieverbruik ontstaat er nagenoeg geen verlies en bij een tussenopslag in de accu bereikt het totale opslagsysteem een extreem hoog rendement van 93 procent binnen de totale laad- en ontlaadcyclus (round trip). Dit betekent dat de gebruiker over meer zelf gegenereerde zonne-energie kan beschikken.

Zeer installatievriendelijk:

De hoge energiedichtheid en de toegepaste lichte bouwmaterialen van het opslagsysteem maken een compactere constructie mogelijk, wat ook resulteert in een lager totaalgewicht van het accuopslagsysteem. Elke component heeft een maximaalgewicht van 25 kg – het opslagsysteem kan daardoor door één installateur worden gemonteerd. Dit vanzelfsprekende systeem maakt een eenvoudige installatie van het accuopslagsysteem mogelijk zonder dat speciale gereedschappen nodig zijn.

Modulaire constructie:

De modulaire constructie van het accuopslagsysteem maakt een eenvoudige plug & play-uitbreiding door extra accumodules (elk met een vermogen van 2,2 kWh) tot een opslagcapaciteit van 11 kWh mogelijk. Het systeem kan daardoor worden aangepast aan nieuwe leefgewoonten en optimaal voor elke toepassing worden gedimensioneerd.

Technische gegevens SOLARWATT MyReserve:

 •  Aanduiding: SOLARWATT MyReserve
 • Technologie: Lithium-ionen (separator met keramische coating)
 • Prijs consument: UVP EUR 5.499,- bruto
 • Garantie:10 jaar (accumodule)
 • Veiligheid: Transportcertificering UN38.3; getest volgens de veiligheidsrichtlijnen voor lithium-ionen opslagsystemen voor thuisgebruik; voldoet aan DIN EN 62619 `Veilig bedrijf van lithium accu’s voor het gebruik in industriële apparaten`
 • Afmetingen (H x B x D): 98,4 x 73,4 x 31 cm
 • Gewicht: vanaf 78 kg (max. 25 kg per component)
 • Totaal rendement:93%
 • Totale ontlading (DoD):100%
 • Nuttige opslagwaarden: 4,4 kWh; 6,6 kWh; 8,8 kWh; 11 kWh
 • Accumodule: SOLARWATT MR Pack 2.2
 • Vermogenselektronica:SOLARWATT MR Control

Gerelateerde artikelen