Diploma EPA geeft meerwaarde aan installateur

12 november 2014 | 3 minuten leestijd

Elke woning moet vanaf 2015 een energielabel tonen bij verkoop of verhuur, met uitzondering van woonboten en monumenten. De waarde loopt van G naar A, waarbij A de beste klasse is. Bij de bepaling van de juiste categorie hoort een rekenmethode die is gebaseerd op de isolatie, het glas en de verwarmingsketel.

Alle woningeigenaren ontvangen een voorlopig energielabel dat zij zelf moeten omzetten in een definitief label als zij hun woning willen verkopen of verhuren. Dit gebeurt via een webtool waarin de woningeigenaar zelf gegevens aanlevert over zijn woning.

Online bewijsstukken

De applicatie geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken aangeleverd moeten worden, zoals een foto van een cv-ketel. Vervolgens controleert een erkend deskundige de gegevens. Dit kan in principe op afstand, via de web-applicatie. Alleen als de woningeigenaar hulp wil bij het aanpassen van de woningkenmerken of bij het verzamelen van de bewijsstukken kan de rol van een erkend deskundige groter zijn. Na akkoord van de adviseur ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel.

Per jaar vinden er ongeveer 120.000 verkooptransacties van woningen plaats. Per situatie kan de tijd die gemoeid is met het beoordelen van bewijzen fluctueren. De verwachting is dat de kosten voor de woningeigenaar een paar tientjes bedragen.

Erkend deskundige worden?

Verschillende professionals kunnen erkend deskundige worden:

  1. Gediplomeerde EPA-adviseurs en -opnemers volgens BRL 9500-01. Ze hoeven alleen de instructie te volgen en een integriteitverklaring te tekenen. 
     
  2. Alle andere geïnteresseerden moeten een examen afleggen voordat ze aan de instructie deel kunnen nemen. Dit examen zal vanaf november door een of meer exameninstituten worden aangeboden, en levert dus een tweede groep gediplomeerden op.

De instructie wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het is voor beide groepen verplicht om Erkend Deskundige Energielabel Woningbouw te worden.

Aanmelden voor instructiebijeenkomst

Tijdens de sessie wordt een toelichting gegeven op de webtool, de handleiding doorgenomen en de integriteitverklaring getekend. De instructie is gratis voor alle deelnemers. De groep overige geïnteresseerden, die nog een examen moet afleggen, kan zich wel aanmelden voor de instructie van RVO.nl, maar de instructiebijeenkomsten in december zitten al vol. U kunt zich wel aanmelden voor de instructies in januari, via het aanmeldformulier op RVO.nl.

Gerelateerde artikelen