ESCo: op energie besparen zonder zelf te investeren

21 oktober 2014 | 3 minuten leestijd

Een ESCo is een `Energy Service Company`, waaraan een eigenaar van een gebouw z`n energievoorziening en het beheer daarvan kan uitbesteden. Het doel is dat op die manier in duurzame energie geïnvesteerd wordt en op energie bespaard wordt, zonder daar zelf de nodige investeringen te moeten doen.

Goede afspraken vormen de basis van een succesvolle samenwerking tussen ESCo en de klant en worden vastgelegd in een `energieprestatiecontract`. De ESCo kan voor een klant het complete pakket van inkoop, distributie, omzetting en levering van warmte, koude, elektriciteit en aardgas op zich nemen, als ook de financiering, het beheer en onderhoud en de klantenservice ervan. In het energieprestatiecontract wordt onder meer afgesproken welke besparing binnen welk tijdsbestek door de ESCo gegarandeerd wordt. Het kan gaan om het nemen van één enkele duurzame maatregel (bijvoorbeeld het verduurzamen van de verlichting) tot een complete renovatie van een gebouw, verspreid over een langere (contract)tijd van 10 tot 15 jaar.

Investeringen en besparingen worden binnen een ESCo direct aan elkaar gekoppeld. Wanneer de besparingsdoelen gerealiseerd worden, wordt de winst verdeeld tussen de opdrachtgever en de ESCo. De ESCo kan dit geld gebruiken om haar gedane investeringen af te betalen en zelf voor haar dienstverlening betaald te worden. Worden de doelstellingen niet gehaald, dan is dat het risico van de ESCo.

Koudwatervrees

ESCo`s zijn niet nieuw maar bewijzen hun succes al decennialang in Amerika. Ook in Duitsland is het een beproefde methode, die zelfs gestimuleerd wordt door de overheid. Nederland loopt wat dat betreft nog achter. Aan aanbodzijde zijn er bedrijven en zelfs financierders / banken genoeg die in de ESCo-constructie geloven, maar het zijn vooral de klanten die met een gebrek aan vertrouwen kampen. “Is dit niet te goed om waar te zijn?” “Waar zitten de addertjes onder het gras?” “Wat als de doelstellingen niet gehaald worden?”

Het mag duidelijk zijn dat de beslissing om met een ESCo samen te werken niet licht genomen moet worden. Uit de praktijkvoorbeelden van `early adopters` (oa. Gemeente Rotterdam, Koni BV Oud-Beijerland, Hanzehal Zutphen, Meander Medisch Centrum Baarn…) uit ons land blijkt dat wederzijds vertrouwen en een stevige samenwerking, gestoeld op een `can do-mentaliteit` vereist zijn om het project tot een succes te maken.

Duurzame doelstellingen haalbaar

ESCo`s zorgen voor gegarandeerde energiebesparing voor de klant en zijn voor de Nederlandse overheid meteen ook een mogelijkheid om haar doelstellingen voor hernieuwbare energie en energiebesparing toch te halen. Eerder deze maand bleek uit de Nationale Energieverkenning 2014 immers dat de Nederlandse doelstelling om eerst 16%, daarna 14%, van de energie duurzaam op te wekken tegen 2020, te ambitieus is.

Zeker in de utiliteitsbouwsector ligt een enorm potentieel voor de ESCo-markt. Nu worden nog veel energiebesparende maatregelen niet toegepast; deels omdat de financiering problematisch is of omdat er te weinig vertrouwen is in het effectieve rendement ervan. Met een ESCo kunnen deze hindernissen verholpen worden: de financiering wordt geregeld en de beloofde energiebesparing wordt gegarandeerd.

Gerelateerde artikelen