Festool lanceert als eerste een actief exoskelet

Bouw
Installatie
5 september 2023 | 4 minuten leestijd

Met het door een accu aangedreven exoskelet ExoActive van Festool wordt inspannend bovenhands werk voortaan kinderspel. Of het nu gaat om gipsplaten of schilderwerk, om behangen of monteren, om muren of plafonds: Het exoskelet ExoActive geeft gebruikers een extra portie kracht als hun armen moe raken en ontlast gelijktijdig de nek.

Minder fysieke belasting betekent gelijktijdig meer effectiviteit, meer concentratie op de kwaliteit van het werk en biedt zodoende meer werkplezier. Het benodigde vermogen kan binnen enkele seconden op het exoskelet worden geregeld, zodat het gerichte ondersteuning biedt waar het nodig is. De ExoActive is als een rugzak licht en gemakkelijk te dragen en kan bovendien snel op de individuele lichaamsgrootte ingesteld worden.

Met de nieuwe ExoActive presenteert Festool voor het eerst in zijn bijna honderdjarige geschiedenis een actief exoskelet dat wordt aangedreven door een 18-volt-accu. Het is echt een revolutie voor de bouwsector en bijna al zijn beroepen, want het exoskelet ExoActive ondersteunt – in tegenstelling tot de systemen die tot nu toe op de markt beschikbaar waren – de vakmannen en -vrouwen actief zodat alle werkzaamheden aan muren en plafonds niet al te inspannend worden.

‘Als een rugzak’

De ExoActive is een actief exoskelet. De ondersteuningskracht kan daarom exact op de betreffende activiteit ingesteld worden. Dankzij de krachtige Festool 18-volt-accu heeft de ExoActive net die extra portie kracht om vermoeiend bovenhands werk een fluitje van een cent te maken. Of het nu op heuphoogte, borsthoogte of bovenhands is: De ondersteuning kan indien gewenst ook geheel onderbroken worden. Zodoende ondersteunt de ExoActive gericht waar het moet en is daarbij net zo makkelijk aan te trekken als een rugzak. Het kan bovendien snel en individueel aan verschillende lichaamsgroottes aangepast worden en is daarom ook qua ergonomie bij uitstek geschikt voor alle lichaamstypen. “Wie eenmaal met de ondersteuning van een actief exoskelet gewerkt heeft, wil niet meer zonder onze ExoActive aan muren of plafonds werken. Vooral bij bovenhandse werkzaamheden wordt overbelasting veel gemakkelijker vermeden. Onze ExoActive ontlast de voorste schouderspieren tot 30 procent*. Dat betekent dat activiteiten tot een derde lichter aanvoelen. We hebben bovendien – en dat is een unicum in dit productsegment – een actief systeem. Dat betekent dat wij externe energie toevoeren. Dit laatste maakt het mogelijk om de ExoActive binnen enkele seconden aan te passen aan elke werksituatie. De ExoActive werkt met een 18-volt-accu van Festool, net als onze andere machines. In dat opzicht is het een perfecte aanvulling op ons bestaande accusysteem”, legt Dominic Ender, productmanager van het nieuwe ExoActive-exoskelet uit.

Tot 5 kg ondersteuningskracht

Met een extra kracht tot 50 Newton ondersteunt de ExoActive elke onderarm. Dat komt omgerekend overeen met een ontlasting van ongeveer 5 kilo. Ter vergelijking: de langnek-schuurmachine PLANEX LHS 2 225 EQI weegt 4,7 kilo en voelt desondanks in de handen bijna zo licht aan als een veertje. “Omdat de toepassingen in het ambacht zo verschillend zijn, kan de ondersteuning van de ExoActive individueel worden aangepast aan de uit te voeren activiteit. Door aan de vermogensregelaar te draaien kan de ondersteuning die op dat moment nodig is direct ingesteld worden. Voor een comfortabele regeling beschikt het exoskelet over drie vooraf ingestelde werkbereiken: van het bekken naar boven, van de borst naar boven of bovenhands”, legt Dominic Ender uit. Bovendien kunnen met de Festool Work-app (gratis verkrijgbaar in de App Store of Google Play Store) extra profielen voor de juiste ondersteuning worden geselecteerd. De ExoActive kan op elk moment worden in- en uitgeschakeld met behulp van het ergonomisch gevormde en gemakkelijk toegankelijke bedieningselement. Het ondersteuningsvermogen kan in vijf niveaus worden ingesteld en het werkgebied kan worden geselecteerd. Ook kan hiermee het systeem met een druk op de knop tijdelijk onderbroken worden als er tussendoor geen ondersteuning nodig is.

Geïntegreerd in het Festool 18 Volt-Systeem

De ExoActive wordt met alle accessoires in een robuuste verpakking geleverd die naast de bescherming van het product ook als verhoogd schap dient. De aandrijving van de ExoActive wordt verzorgd door een 18-volt-accu die eveneens met het gehele Festool 18 Volt-Systeem compatibel is. Het nieuwe ExoActive-exoskelet van Festool is naar verwachting in de loop van 2023 verkrijgbaar in de geselecteerde vakhandel.

Gerelateerde artikelen