Flinke tijdswinst in afbouwproces dankzij kant-en-klaar trapgat

De trapgatafwerking in een woning met één of twee verdiepingen is normaliter een complexe klus, omdat meerdere disciplines elkaar daar voor de voeten lopen. VBI uit Huissen heeft samen met Hegeman Bouwgroep uit Almelo, staalbedrijf Leenstra uit Drachten en Löwik Installatietechniek uit Almelo dit kant-en-klare trapgat ontwikkeld. In voorgaande pilotprojecten is een prototype gebruikt dat verder is doorontwikkeld en nu standaard seriematig wordt toegepast. Door snel en efficiënt het VBI kant-en-klare trapgat in een woningcasco te plaatsen, vervallen er diverse werkzaamheden uit het opvolgende afbouwproces.

Twee uur tijdwinst per woning

Het hoogwaardig afgewerkt trapgat bevat een gepoedercoat stalen frame dat aan één stuk wordt geleverd en geplaatst. Hierdoor lopen de schilders, timmerlieden en installateurs elkaar minder voor de voeten in de woning. Daarbij blijft het risico op schades aan de afwerking zoveel mogelijk beperkt. Montage van dit trapgat in een woning met twee verdiepingen levert het bouwproces een tijdswinst op van minstens twee uur.

Sneller bouwen

Het kant-en-klare trapgat is opgebouwd uit een raveelijzer waaraan een kwalitatief hoogwaardige stalen frame wordt gelast, dat als één geheel zonder extra handelingen op de bouwplaats wordt geïnstalleerd. De hoogte van dit stalen frame is gelijk aan de hoogte van de afwerkvloer. Dat betekent dat de bouwer niet meer hoeft te bekisten in het trapgatwerk. “Het kant-en-klare frame is direct de grens met de afwerkvloer”, zegt Theo Timmerman, manager woningbouw bij Hegeman Bouwgroep. “De trap past er precies in en hoeft vervolgens niet meer afgetimmerd te worden. In het stalen frame is ruimte gecreëerd voor het doorvoeren van installaties en bevestigingspunten voor de trap. Tijdens het leggen van de vloer, kunnen de voegen en leidingsleuven al afgestort worden. Het bouwproces versnelt hierdoor, omdat handelingen uit het afbouwproces vervallen”.

Drie basistypes

Erik Dorland, technisch adviseur bij VBI, legt uit dat dit klantspecifieke trapgat naadloos past in seriematige woningbouw. Er zijn drie basistypes met verschillende afmetingen, afhankelijk van de kanaalplaatoverspanningen (type 1: 1,2m x 2,7m voor 1 kanaalplaat, type 2: 1,35m x 2,4m voor 2 kanaalplaten en type 3: 1m x 3,6m voor 3 kanaalplaten). In een raveelijzer van 3,6m passen verschillende soorten trappen, variërend van 2,9m tot 3,2m. Dorland geeft aan dat deze standaardafmetingen handig zijn voor een aannemer die snel meters wil maken. “Uiteraard kan er rekening worden gehouden met de keuzes van de aannemer als het gaat om opbouw en installaties”, zegt Dorland. Het kant-en-klare trapgat is verkrijgbaar in RAL kleur 9010 en is geschikt voor de vloersoorten A200 en AL200.

Installatietechnische voordelen

Het kant-en-klare trapgat kan ook aanzienlijke installatietechnische voordelen opleveren die tijd en energie besparen. Gerben Geelen, projectleider logistiek bij Löwik Installatietechniek: “Omdat het om een prefab product gaat dat bij een woning van twee verdiepingen boven elkaar wordt aangebracht, zijn ook alle voegen en sparingen voor installatieleiding standaard op dezelfde plek in het stalen frame van het trapgat aangebracht. We hebben er veel minder omkijken naar. In één dag kunnen alle leidingen in de hele woning worden geïnstalleerd, zowel de staande als de vloerleidingen”.