Nieuw zoutbatterijsysteem is brandveilig en milieuvriendelijk

Installatie
16 oktober 2023 | 3 minuten leestijd

In de snel groeiende industrie van duurzame en groene energieopslag heeft Fortona een interessante oplossing bedacht: een geavanceerd zoutbatterijsysteem, dat milieuvriendelijk en brandveilig is. Door subsidie is het ook nog financieel aantrekkelijk.

In het nieuws zie je steeds vaker berichten over de brandbaarheid van lithium-ion batterijen. Vandaar dat de vraag naar een veiligere en verantwoorde oplossing voor energieopslag steeds groter wordt. Nu hebben de techneuten van Fortona een werkend zoutbatterijsysteem ontwikkeld voor de zakelijke markt. Dit systeem lost de veiligheids- en verantwoordingsproblemen op. 

Eigenschappen van het Fortona energieopslagsysteem

Met ‘opstapelbare’ zoutbatterijen van 22,5 kWh (tot 360 kWh) en krachtige omvormer biedt het systeem een aantal voordelen: 

  • Het presteert onder uiteenlopende temperaturen, van -20 tot +60 graden Celsius. Daarmee is het geschikt voor diverse omstandigheden.
  • Waar lithiumbatterijen het risico op ’thermal runaway’ met zich meebrengen, wat kan resulteren in brand of zelfs explosies, elimineert het zoutbatterijsysteem dit gevaar volledig. Dit betekent meer veiligheid en minder kosten voor brandpreventieve maatregelen. 
  • Het systeem is volledig uit te schakelen zonder risico op veroudering. Ideaal voor seizoensgebonden gebruik of tijdelijke opslag. 
  • Het zoutbatterijsysteem is voor 98% recyclebaar, waarmee we de milieu-impact verminderen en schadelijke stoffen in traditionele batterijen vermijden.
  • Met toekomstbestendigheid en flexibiliteit in het vizier rusten we ons systeem uit met een geavanceerd Energie Management Systeem (EMS). Dit EMS stemt de batterij af op diverse gebruiksscenario’s en communiceert naadloos met andere energiebronnen, optimaliserend op gebruikersbehoeften.
  • Met omvormers in vermogens van 30, 50 en 100 kW is ons systeem breed inzetbaar. Door de galvanische scheiding is de omvormer niet alleen robuust, maar voorkomt deze ook lekstromen.
  • De omvormer werkt met Active Front End (AFE) topologie. Dit zorgt voor een stabiele gelijkspanning en minimaliseert harmonische vervuiling aan de AC-zijde.

Subsidie voor de zoutbatterij

Met de toenemende netcongestie in Nederland wordt het Fortona-systeem bijzonder waardevol voor kleine industrieën. De DUMAVA-subsidieregeling, die loopt van september 2023 tot 31 december 2024, ondersteunt financieel de implementatie van zoutbatterijen, vooral in maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, overheidsgebouwen en zorginstellingen. De regeling biedt een minimumbedrag van € 5.000 en een maximum van €2,5 miljoen per aanvraag, waardoor het Fortona-systeem niet alleen de meest efficiënte oplossing is, maar ook financieel aantrekkelijk voor maatschappelijke instellingen. 

Gerelateerde artikelen