‘Geen schadelijke stoffen meer in isolatie van Knauf’

7 juli 2021 | 2 minuten leestijd

Producten worden voor de DECLARE-certificering door een onafhankelijke instantie grondig geanalyseerd op schadelijke of ongezonde chemische bestanddelen die op de Red List van het International Living Future Institute staan.

Benoît Thiry, marketmanager residential, vertelt: “De DECLARE-certificering is een belangrijk erkend instrument van derden waarmee publiekelijk en transparant wordt aangetoond dat onze glaswol met ECOSE geen toegevoegd formaldehyde, brandvertragende additieven of toegevoegde schimmelwerende chemicaliën bevat. Het DECLARE-label benadrukt de natuurlijke samenstelling van onze oplossingen en toont aan dat ze gemaakt zijn van materialen die niet op de Red List staan.”

Knauf’s isolatieproducten van glaswol en minerale wol zijn gemaakt van ongeveer 90% minerale glaswol, dat op zijn beurt uit maximaal 80% gerecycled materiaal bestaat (vooral gerecycled glasafval) en andere onbewerkte minerale grondstoffen, zoals zand en kalksteen. De resterende 10% bevat een bindmiddel op biobasis en kleine hoeveelheden additieven die bijdragen aan de technische prestaties.

Jean-Pierre Pigeolet, manager sustainable buildings, vult aan: “Klanten willen niet alleen steeds vaker weten wat ze precies eten, maar willen ook de bestanddelen van bouwproducten kennen. Mensen willen zeker zijn dat er geen ongezonde chemicaliën in bepaalde huizen, scholen, kantoren en ziekenhuizen worden verwerkt. DECLARE biedt deze zekerheid. De DECLARE-certificering is een belangrijk openbaar rapport dat ieder bestanddeel van onze onbeklede minerale glaswol met ECOSE vermeldt tot op 0,01% van de samenstelling. De certificering herinnert er ook aan dat tot 80% van deze producten van gerecycleerd glas zijn gemaakt.”

Duidelijk

De certificering komt op een ogenblik waarop beoordelingssystemen voor duurzame gebouwen, zoals WELL, Living Building Challenge en LEED aan producten met een DECLARE-certificering meer punten toekennen voor hun bijdrage aan het welzijn.

Jean-Pierre Pigeolet vertelde: “DECLARE en de Red List zijn populairder geworden, omdat ze zich baseren op een controlesysteem dat duidelijk te begrijpen is en waarvan de resultaten transparant zijn. Ze bieden de integriteit die klanten nodig hebben, als ze gezonde bouwproducten zoeken.”

Gerelateerde artikelen