Gevelbekleding schoonmaken: waar moet je op letten?

14 maart 2019 | 2 minuten leestijd

Gevelbekleding wordt vaak op lastig bereikbare plekken toegepast. Het schoonmaken hiervan vereist dan ook de nodige inspanning en kennis. Dit zijn vaak redenen om deze schoonmaak over te slaan. Maar ook bij duurzame afbouwmaterialen met onderhoudsarme eigenschappen ontkom je er niet aan om af en toe schoon te maken.

Aandachtspunten

Belangrijk om op te letten is allereerst uiteraard de veiligheid. Ga rustig en secuur te werk en gebruik bij hoogtes steigers. Zeker bij dakranden is het zaak om altijd op een goed onderbouwde ondergrond te werk te gaan. Steigers en hoogwerkers zijn in dit geval het veiligst.

Gebruik gevelreinigingsmiddelen of water met zachte zeep. Niet te heet water gebruiken, want dan worden de gevelpanelen blootgesteld aan extreme temperatuurwisselingen in een zeer korte tijd. Hierdoor kunnen de panelen extreem gaan werken wat kleurverlies en scheuringen tot gevolg kan hebben.

Belangrijk is ook om geen bijtende of schurende schoonmaakmiddelen te gebruiken, want hierdoor kan de toplaag van de gevelbekleding gebreken gaan vertonen. Zorg ook dat er geen vuildeeltjes achterblijven, want als je dit met kracht uitsmeert, kan dit krassen in de toplaag veroorzaken. Je kan een hogedrukspuit gebruiken, mits genoeg afstand wordt gehouden tussen de spuitkop en het oppervlak.

In de winter kan het voorkomen dat er sneeuw of regenval op de gevelbekleding terechtkomt. Wanneer je wilt schoonmaken is het dan ook eerst zaak om de gevel sneeuwvrij te maken.

Gerelateerde artikelen