Gidssysteem helpt blinden hun weg te vinden

1 september 2017 | 2 minuten leestijd

Bij een entree wordt een gidssysteem vaak onderbroken, maar juist deze onderbreking kan een barrière vormen bij het vinden van de weg en het herkennen van kruispunten. Emco, en partner Hoba Steel, hebben een entreemat ontwikkeld met een geïntegreerd gidssysteem. Emco is de exclusieve leverancier van dit nieuwe product.

Anticiperen op de omgeving

Emco heeft een duidelijke doel met de innovatie: “Met de nieuwe Emco entreemat met geïntegreerd gidssystem, kunnen gebouweigenaren nu anticiperen op het toenemende aantal mensen met een visuele beperking.” Het systeem heeft robuuste roestvaststalen elementen waarbij ook rekening is gehouden met de vormgeving. Het vierkante element dat fungeert als kruispunt is uitgerust met noppen zodat het goed herkenbaar is voor personen met een visuele beperking. Voor orientatie van de looprichting kan gebruik worden gemaakt van de tegels die een breedte hebben van 122 of 300 millimeter. “Naast de duurzame eigenschappen van het materiaal roestvast staal, heeft dit materiaal een extra voordeel. Het is met gebruik van de blindengeleidestok goed hoorbaar en dus beter herkenbaar.”

Duurzaamheid

De duurzaamheid van de entreemat uit zich in het slijtvaste en verrottingsvaste karakter van de tapijtstroken met een grove vezel. Daarbij kan er worden gekozen voor de kleur antraciet of van gekarteld rubber in het zwart. “De slipvastheid voldoet aan kenmerk R9 (rvs tegel), R11 (tapijtstrook inlage) en R9 (rubber inlage) conform DIN 51130. Het gidssysteem emco SPIN® SAFE voldoet nagenoeg aan alle specificaties van DIN 32984, speciaal voor vloeraanduidingen in openbare ruimtes.”

Bewezen diensten

Onder meer rolstoelen, transportkarretjes en kinderwagens kunnen gebruik maken van het product dat inmiddels zijn waarde heeft aangetoond in entrees van banken, ziekenhuizen en kantoren. Daarbij is het belangrijk dat er een soepele overgang is tussen buiten en het gidssysteem in het gebouw. Het systeem ondersteunt taktiele, visuele en akoestische eigenschappen.

Gerelateerde artikelen