Halogeenvrije kabels: veiliger en maatschappelijk verantwoord

10 september 2015 | 3 minuten leestijd

Als een lopend vuurtje

Kabels, je ziet ze nauwelijks en toch zijn ze er – in grote hoeveelheden. In woonhuizen, maar zeker ook in grote bedrijfspanden. Als alles op rolletjes loopt, staan we zelden stil bij de enorme hoeveelheid bedrading die ervoor zorgt dat onze apparatuur dag in dag uit functioneert. Totdat er iets misgaat en er bijvoorbeeld brand uitbreekt.

De rol die kabels bij een brand kunnen spelen, is indrukwekkend. Doordat kabels vaak door grote delen van een pand zijn doorgetrokken, kunnen zij bijdragen aan een razendsnelle verspreiding van de vuurzee. Daar komt bij dat het smelten van de kabels zorgt voor het vrijkomen van rook en schadelijke gassen die zich met nog een hogere snelheid verplaatsen dan het vuur. Daarnaast hebben rook- en gasvorming ook vaker dodelijke gevolgen dan vuur.

Halogeen helpt niet

De rookontwikkeling en gasvorming waar kabels aan bij kunnen dragen, hangt samen met de halogenen in de kabel: het zijn vooral deze stoffen die zorgen voor gas en rook bij brand. Nu bestaan er ook kabels zonder halogenen, ofwel halogeenvrije kabels. Vrijwel alle kabels zijn verkrijgbaar in een halogeenvrije uitvoering.

De halogeenvrije variant is aanzienlijk veiliger dan bekabeling mét halogeen. Ze zorgen voor minder rook en gas bij brand, wat uiteraard een positief gegeven is. In de eerste plaats omdat hierdoor de bluswerkzaamheden effectiever verlopen. Ook na de brand werkt dit effect door: de schadelijke gassen die vrijkomen uit pvc-kabels hebben een negatief effect op alle elektronica. De verwoestende werking van de schadelijke dampen kan zelfs lange tijd later nog leiden tot storingen in apparatuur, die in eerste instantie onaangetast leek.

Het goede voorbeeld

De toepassing van halogeenvrije kabels is beter voor mens, milieu en organisatie. Voor het gebruik van deze kabels zijn momenteel echter nog geen wettelijke voorschriften. Wel geeft de overheid het goede voorbeeld door voor openbare en overheidsgebouwen te kiezen voor halogeenvrije kabels. Bij nieuwbouw, maar ook bij aanbouw, renovatie etc. verplicht de Rijksgebouwendienst het gebruik van deze kabels. Nederlandse brancheorganisaties stimuleren hun leden ook te kiezen voor halogeenvrij.

Maatschappelijk verantwoord

De halogeenvrije kabels sluiten gezien hun voordelen voor mens en milieu ook goed aan bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Door te kiezen voor dit alternatief kunnen ondernemers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid verder vormgeven.

Als installateur kunt u ook een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van de toepassing van halogeenvrije kabels. Als u goed op de hoogte bent van de voordelen van deze kabels, kunt u uw klanten overtuigen dat een overstap een goede keuze is.

Gerelateerde artikelen