Hang- en sluitwerk, functioneel en mooi

19 november 2018 | 3 minuten leestijd

Dergelijke cijfers staan regelmatig in de krant. Maar liefst 75% van de Nederlanders is bang voor een inbraak. Woningeigenaren en gebouwbeheerders realiseren zich heel goed dat functioneel hang- en sluitwerk cruciaal is. Toch is maar 10% van alle huizen beveiligd tegen inbraak. Nieuwbouw wordt vaak wel opgeleverd met goede sloten, en voor een extra veilig gevoel laten veel mensen daarbij nog een deurketting of kierstandhouder plaatsen.

Een passend slot

Slotenmakers weten: een mooie deur is pas echt af als deze voorzien is van passend hang- en sluitwerk. Dat woord `passend` is hier op twee manieren op te vatten. Natuurlijk is het belangrijk dat de deur of het raam goed sluit en dat de sloten dus precies op de deur of het raam passen. De andere betekenis slaat op de esthetische kant: past het slot bij de stijl van het gebouw? Een moderne voordeur vraagt om een strak beslag in een mooi materiaal. Plaats je op zo`n deur een ouderwets oplegdeurslot, dan is het hele effect weg. Deurbeslag is er in verschillende stijlen, waaronder jaren `20 of `30, landelijk, klassiek en modern. Bij iedere stijl horen specifieke kenmerken en een dito materiaalkeuze. Koper en metaalsoorten worden tegenwoordig vaak behandeld met een laagje physical vapour deposition (PVD). Dat ultradunne laagje (maar 1 tot 3 micrometer) geeft metaaloppervlakten een ongekende hardheid, zorgt ervoor dat corrosie maar ook zouten en zuren er geen vat op krijgen, en maakt ze slijtvast.

Entree 

Niet alleen bij grondgebonden woningen en gebouwen is goed hang- en sluitwerk belangrijk. Ook in flats, appartementencomplexen en kantoorgebouwen wordt ingebroken. De daders komen vaak binnen via de hoofdingang, bijvoorbeeld door via de intercom een vaag verhaal te vertellen waarna altijd wel ergens iemand open doet. Of door met een bewoner/bezoeker mee te lopen. Eenmaal in het gebouw heeft de inbreker dan alle tijd om ergens een voordeur of kelderbox te zoeken die open staat, of waarvan hij snel en gemakkelijk het slot kan forceren. Gemeenschappelijke ingangen en plaatsen zoals garages, kelders of branddeuren zijn lang niet altijd goed afgesloten. Ook voordeuren zijn vaak genoeg niet of slecht beveiligd. Is een deur niet op slot, of is het hang- en sluitwerk niet goed (te licht, te weinig, van slecht materiaal of slecht gemonteerd) dan kan een inbreker zijn gang gaan. 

Soorten sloten

Met hang- en sluitwerk worden alle onderdelen bedoeld waarmee ramen en deuren – de te draaien of te openen delen – aan het vaste deel van een gebouw zitten. Met scharnieren worden ramen en deuren afgehangen, met sloten worden ze sluitend gemaakt. De Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) test hang- en sluitwerk op sterkte en duurzaamheid. Hang- en sluitwerk dat de test doorstaat en voldoende beveiligt tegen inbraak krijgt een keurmerk met sterren. Hoe meer sterren, hoe beter het slot bestand is tegen inbraak. Overigens herkent een inbreker goed hang- en sluitwerk onmiddellijk, ook al is het (keur-)merk niet altijd even duidelijk waar te nemen. En voor een stukje goed vakwerk, dat wil zeggen een degelijk slot dat goed gemonteerd is, zal hij respect hebben. En een deurtje verder gaan.