Helvar Senses: slimme oplossing voor duurzame en aanpasbare gebouwen

Installatie
16 november 2023 | 3 minuten leestijd

Helvar, specialist in verlichtingsoplossingen, kondigt Helvar Senses aan, een naar eigen zeggen “baanbrekende oplossing die slimme omgevingssensoren integreert in het Helvar-aanbod om nog meer aanpasbare en duurzame ruimtes te creëren.”

“We geloven dat gebouwen duurzamer en energiezuiniger kunnen worden dan ze vandaag zijn, terwijl ze nog steeds een fantastische ervaring bieden voor de bewoners. Bij Helvar zijn we zeer enthousiast om onze nieuwste innovatie, Helvar Senses, te lanceren, waarmee slimme gebouwen energiezuiniger kunnen worden en het welzijn van mensen beter kunnen ondersteunen. Met Helvar Senses kunnen we slimme gebouwen toekomstbestendiger maken door ze de mogelijkheid te geven zich in de loop van hun levensduur te ontwikkelen, en zo onze missie van ‘Brighter Spaces’ te realiseren”, zegt Adel Hattab, CEO van Helvar.

Helvar Senses is een evolutionaire stap voor de intelligente verlichtingsoplossingen van Helvar, waarbij omgevingssensoren en inzichten worden toegevoegd. Omdat verlichtingssensoren doorgaans het dichtstbevolkte sensornetwerk in een gebouw vormen, wordt het praktisch om omgevingssensoren zoals licht, CO2, VOC’s, temperatuur, luchtvochtigheid, geluid en luchtdruk op te nemen om gegevens over de algehele omstandigheden in de ruimte te verzamelen. Wanneer deze gegevens worden gecombineerd met bezettingsgegevens en verfijnd door middel van analyses, krijgen gebouweigenaren en exploitanten een beter begrip van hoe ze de ruimtes kunnen optimaliseren.

Energieverspilling

“Helvar Senses kan communiceren met andere gebouwdiensten om de beste ervaring voor de bewoners te creëren met de laagst mogelijke emissies. Door los te breken van traditionele silo’s van gebouwsystemen kunnen we het volledige potentieel van gebouwen ontsluiten en hen helpen om voortdurend te leren”, zegt Thet Oo, Directeur van Bedrade Oplossingen bij Helvar.

Helvar Senses pakt het probleem van energieverspilling aan tijdens de operationele fase van het gebouw. Het wordt geschat dat gebouwen doorgaans twee tot vijf keer meer energie verbruiken dan aanvankelijk voorspeld tijdens het ontwerpstadium, als gevolg van het feit dat het werkelijke gebruik van ruimtes te veel afwijkt van het oorspronkelijke ontwerp. Dit leidt tot onnodige kosten voor gebouweigenaren en een negatieve milieueffect.

Helvar Senses rust gebouweigenaren en exploitanten uit met de middelen om de operationele efficiëntie aanzienlijk te verbeteren, prestaties te meten, energieverbruik te verminderen en daardoor emissies te verminderen. Dit zijn allemaal noodzakelijke resultaten om duurzaamheidsdoelen te bereiken en te voldoen aan richtlijnen zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Gerelateerde artikelen