‘Hoogste klanttevredenheid voor Attema, VSH en Gira’

12 September 2022

Het onderzoek richt zich op 12 punten van klanttevredenheid en laat de mate van loyaliteit van klanten zien op bedrijfsniveau. Voor bedrijven zijn deze resultaten heel relevant, omdat het jouw positie ten opzichte van de concurrent laat zien. Daarnaast wordt ook inzichtelijk gemaakt op welke punten er verbetering nodig is. 

BouwKennis meet de klanttevredenheid zowel binnen de sectoren Installatie, Ruwbouw en Afbouw. De bevindingen uit de Installatiesector zijn als eerst aan de beurt. Deze worden hieronder behandelt. De beoordelingen voor de sectoren ruwbouw en afbouw volgen aan het eind van het jaar.

Top 5 klanttevredenheid onder E-installateurs

Uit het klanttevredenheidsonderzoek 2022 blijkt dat onder E-installateurs Attema als beste uit de bus komt met een algemene tevredenheidsscore van een 8,07. Het gaat om de productgroep installatiemateriaal. Achtereenvolgens volgen Eaton (installatiekasten), Hager (Domotica), Hager met het merk Vision (installatiekasten) en ABB (installatiemateriaal). Het is het vermelden waard dat de vijfde plaats wordt gedeeld met Gira (Domotica), Oosterberg (Groothandel) en Wasco (Groothandel). Zij hebben ook een score van 8,00.

Organisatie

Productgroep

Score

Attema

Installatiemateriaal

8.07

Eaton

Installatiekasten

8,04

Hager

Domotica

8,03

Hager met het merk Vision

Installatiekasten

8,03

ABB

Installatiemateriaal

8,00

Top 5 klanttevredenheid onder W-installateurs

Als we kijken naar de prestaties van W-installateurs dan steekt VSH met kop en schouders boven de rest uit. Met een mooie gemiddelde algemene tevredenheidsscore van 8,52 leidt VSH de lijst aan (productgroep leidingssystemen). Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat de algemene tevredenheidsscore over leidingsystemen hoog is. Op nummer 2 en 3 staan Uponor en Geberit, ook met de productgroep leidingsystemen. Op de vierde plaats vinden we Nefit-Bosch met CV-ketels en Viega sluit de top-5 af met een niet onverdienstelijke 8,15, ook weer op het gebied van leidingsystemen. 

Organisatie

Productgroep

Score

VSH

Leidingsystemen

8,52

Uponor

Leidingsystemen

8,28

Geberit

Leidingsystemen

8,26

Nefit-Bosch

CV-ketels

8,24

Viega

Leidingsystemen

8,15

Top 5 klanttevredenheid onder Adviseurs

Tot slot nemen we de algemene tevredenheidscijfers van adviseur onder de loep. Deze cijfers liggen over het algemeen wat lager dan de scores onder de E-installateurs en W-installateurs. Desalniettemin staat Gira met de productgroep Domotica op nummer 1, met een score van 7,81. Achtereenvolgens komen ABB, Hager, Jaga en Solid Air naar voren als de nummers 2 tot en met 5. 

Organisatie

Productgroep

Score

Gira

Domotica

7,81

ABB

Schakel en verdeelrichtingen

7,76

Hager

Schakel en verdeelrichtingen

7,72

Jaga

Radiatoren

7,67

Solid Air

Luchttechniek

7,67

Bron: BouwKennis/USP Marketing Consultancy, 2022

BouwKennis Marketing Score Card Klanttevredenheid Installatie

De BouwKennis Marketing Score Card Klanttevredenheid Installatie peilt bij installatiebedrijven en adviseurs de klanttevredenheid met de belangrijkste fabrikanten en handelaren in de sector. Toeleveranciers worden hiervoor verdeeld in productgroepen en beoordeeld op twaalf belangrijke criteria. De tevredenheidscores worden vergeleken met die van directe concurrenten, zodat meteen inzichtelijk is wat de sterke en minder sterke punten van de eigen organisatie zijn.