‘Houtbouw heeft de toekomst’

14 december 2021 | 3 minuten leestijd

Bouwen met hout en andere natuurlijke materialen zorgt voor duurzame gebouwen en draagt bij aan een beter klimaat in ons land. Dat is de kernboodschap van ASN Bank, Climate Cleanup en Gideon in een nieuw onderzoeksrapport waar de bovenstaande partijen voor samenwerken. De Nederlandse bouwsector staat dan ook aan de vooravond van een grote omslag.

Als klimaatgezant voor Nederland heeft Jaime Bourbon de Parme tijdens de klimaattop COP26 een onderzoeksrapport namens de bovenstaande partijen overhandigd waarin staat dat bouwen met hout bijdraagt aan een beter klimaat. Hout en andere natuurlijke materialen zijn namelijk “hergroeibaar”. Dit betekent dat ze niet opraken, want we kunnen altijd nieuwe planten. Een ander voordeel is dat bomen en planten CO2 opnemen terwijl ze groeien.

Dus door traditionele bouwmaterialen als staal en cement meer te vervangen door hout, verminderen we allereerst de uitstoot van deze sectoren, die tot de meest vervuilende ter wereld behoren. Daarnaast halen bomen ook actief CO2 uit de lucht. Een win-win voor iedereen. Een voorbeeld van duurzame houtbouw is het COP26 House, dat MEDITE SMARTPLY en Architecture Today tijdens COP26 presenteerden.

Nationale focus op duurzaamheid 

Ook in ons eigen land krijgen duurzame (bouw)projecten steeds meer voet aan de grond. Zo hebben de 32 gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) dit jaar de Green Deal Convenant Houtbouw ondertekend. Hierin staat dat in 2025 een sprong moet worden gemaakt naar 20 procent bouwen met hout. Jaarlijks levert dit een besparing van zo’n 220.000 ton CO2 op. De regio Amsterdam maakt flinke stappen, want één op de vijf nieuwe woningen van hout en andere biobased materialen is een groot aandeel.

Buiten de MRA zijn er genoeg inspirerende voorbeelden te vinden waarin houtbouw de rode draad is. Zo zijn er in de gemeente Eindhoven twee bouwprojecten die volledig in hout worden uitgevoerd: Pannenhoef en Puur Wonen. Iets verderop, in Boekel, werden vorig jaar de eerste woningen van het Ecodorp Boekel opgeleverd. Het is het eerste dorp in Nederland dat volledig bestaat uit huizen van organisch materiaal. De gebruikte materialen (leem, hout en kalkhennep voor de muren) zijn recyclebaar en komen uit de lokale omgeving.

“Houtachtige en biobased materialen kunnen op verschillende fronten een enorme impact maken op het gebied van duurzaamheid”, vertelt King. “Niet alleen vanwege de eigenschappen van de materialen en de mogelijkheid om CO2 op te nemen. Door toegewijd en bedachtzaam bosbeheer blijft de toeleveringsketen, en de omgeving, gegarandeerd over alle jaren heen. Daarom heeft houtbouw de toekomst en worden er straks nog meer huizen van hout gebouwd.”

Gerelateerde artikelen