Innovatief ventilatiesysteem Multi Air Supply genomineerd voor VSK Award

Doordat met dit innovatieve systeem naast nieuwbouwwoningen ook bestaande woningen verduurzaamd kunnen worden, verwacht Brink hiermee een “veelbelovende verandering in de markt.” Het bedrijf is bovendien trots dat het Multi Air Supply systeem is genomineerd voor de VSK Award in de categorie Energietransitie.

Energietransitie

De woningmarkt in Nederland zit midden in een energietransitie. Bestaande woningen hebben een energetische opwaardering nodig en de bouweisen voor nieuwe woningen zijn verder aangescherpt. Brink wil een bijdrage leveren aan het verduurzamen van het woningbestand. En tegelijkertijd is het de ambitie van de fabrikant “om iedereen de meest excellente lucht te bieden die er is.` Om dit te bereiken heeft Brink een nieuw ventilatiesysteem ontwikkeld: Multi Air Supply. Hierdoor kan nu in iedere woning ventilatie met WTW worden toegepast, zowel in nieuwbouwwoningen als in bestaande huizen. TNO heeft een verklaring `gewaarborgde luchtkwaliteit` voor het ventilatiesysteem opgesteld, die onderschrijft wat de effecten zijn van op deze manier ventileren.

De basis van het Multi Air Supply systeem is een centraal balansventilatiesysteem met WTW, zoals de Flair. Met het systeem wordt de lucht vrij in de centrale hal of overloop (trapkolom) geblazen,  zonder toevoerkanalen. Dankzij een compacte en actief op CO₂-gestuurde Indoor Mixfan, die wordt geplaatst boven of naast de deur van iedere verblijfsruimte, wordt `gebruikte` lucht uit de ruimte weer naar de trapkolom afgevoerd. De verse lucht stroomt vanuit de trapkolom via de spleet onder de deur de verblijfsruimte in. De CO2-sensor in de hal meet continu de luchtkwaliteit en bepaalt de hoeveelheid verse buitenlucht die via de WTW-unit toegevoerd wordt. De afzuiging uit keuken, badkamer en toilet wordt conventioneel uitgevoerd met (bestaande) afvoerkanalen. 

Uitbreiding Flair-familie

De Flair-familie, een belangrijk onderdeel van het Multi Air Supply systeem, wordt verder uitgebreid, waarmee Brink balansventilatie met WTW voor alle woningen bereikbaar maakt. Naast de al geïntroduceerde Flair 300 en 400 worden op de komende VSK de Flair 200 (200 m3/h), 450 (450 m3/h) en 600 (600 m3/h) aan de Nederlandse markt voorgesteld. De marktintroductie van de Flair 200 wordt medio 2020 verwacht. De Flair 450 en 600 worden later geïntroduceerd.

Het Multi Air Supply systeem werkt zonder toevoerkanalen en heeft volgens Brink weinig weerstand te overbruggen. Bovendien wordt per ruimte op maat geventileerd. Dit komt volgens de fabrikant ten goede aan het energieverbruik, maar ook aan het geluidsniveau dat een ventilatiesysteem voortbrengt. Ondanks dat in elke verblijfsruimte een kleine ventilator in de vorm van de Indoor Mixfan is ingebouwd, is het systeem veel stiller dan conventionele ventilatiesystemen. 

Multi Air Supply genomineerd voor VSK Award

De jury van de VSk Award looft vooral de denkrichting van het systeem: “Wij zien in dit ventilatieconcept een extra kans voor de toepassing van het energetisch goed scorende ventilatietype D (balansventilatie met warmteterugwinning) voor de bestaande bouw. De afwezigheid van kanalen neemt een belangrijke drempel weg voor bestaande bouw.” 

Brink presenteert het Multi Air Supply systeem en de nieuwe Flair-familie op haar stand (stand 036 in hal 8) van 4 t/m 7 februari 2020 tijdens de VSK in de Jaarbeurshallen in Utrecht.