Installatieproject van de maand: ‘All electric’

De opwekking en het gebruik van energie in de traditionele zin, is aan het veranderen. We gaan naar duurzaam, naar groen, naar zelf doen. De verwachting is dat de HR-ketel op den duur verdwijnt. Dat vraagt om een andere aanpak en vandaar dat er druk wordt gezocht naar alternatieven. De term ‘all electric’ valt steeds vaker. Is dat de toekomst?

Hoog Dalem

In de buurt van Gorinchem wordt op dit moment een complete all electric woonwijk gebouwd. De energievraag wordt er volledig geëlektrificeerd en verduurzaamd. De woningen in de nieuwbouwwijk met de naam Hoog Dalem hebben geen gasaansluiting. Een collectieve warmte-koude-opslag (WKO) gecombineerd met individuele warmtepompen zorgt voor verwarming en warm tapwater. De woningen zijn voorzien van zonnepanelen. Door in elke woning een accu te installeren, hoeft de overdag opgewekte zonne-energie niet aan het net te worden terug geleverd. Met die nieuwe technologie kunnen bewoners niet alleen zelf energie opwekken, maar die energie vervolgens ook opslaan en op gunstige momenten gebruiken.

Monitoren

Het project maakt gebruik van de standaard software interface USEF voor Smart Grids. Daarmee is het een belangrijke stap op weg naar de realisatie van een volledig elektrische woonwijk met een elektrische energievraag en sturing. Een aantal woningen krijgt meetapparatuur om het energieverbruik van verschillende verbruiksgroepen te monitoren. Door middel van apps kunnen specifieke apparaten aangestuurd op basis van het matchen van vraag en aanbod. Zo kan met een app de wasmachine overdag, als de zon schijnt, worden aangezet.
Om elektrische voertuigen op te laden en voor de elektrische warmtepompen ten behoeve van de ruimteverwarming, kan het soms nodig zijn om de piekbelasting op het energienetwerk te verlagen. In dat kader dient het project ook om meer te leren over PeakShaving, oftewel het nivelleren van de elektriciteitsvraag en daarmee de belasting van een opweksysteem. 

Smart Energy

Het energieproject Hoog Dalem wordt gerealiseerd door Stedin, ABB, Heijmans en KPN.Het is een van de vier projecten van het Smart Energy Collective (SEC). Binnen dat collectief werken veertien bedrijven samen aan technologische innovaties en nieuwe diensten op het gebied van Smart Energy. Op die manier ontwikkelen ze intelligente energienetten en -diensten.