Instorting hellingbanen parkeergarage Nieuwegein slaat groot gat in gebouw

Bouw
27 mei 2024 | 3 minuten leestijd

Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen bij de instorting van de hellingbanen van de parkeergarage bij het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een verkennend onderzoek. Aannemer Balast Nedam verleent alle medewerking.

Het lijkt erop dat de instorting is begonnen bij de bovenste hellingsbaan van de garage, die acht bouwlagen telt. Vervolgens zijn in zijn val alle ondergelegen hellingen mee naar beneden gekomen. In eerste instantie werd gedacht dat het om de bollenvloeren ging, maar daar lijkt niets mis mee. Daardoor is dit niet te vergelijken met de instorting van de parkeergarage in Eindhoven, in 2017. Op dat punt was de garage ook veilig bevonden na een grondige inspectie

De constructie van de hellingbanen wijkt af van de rest van de garage, en de instorting lijkt zich dan ook beperkt te hebben tot de ruimte die daarvoor was uitgespaard.

Groot gat in het midden van het gebouw

De hellingbanen zijn prefab uitgevoerd, hoogstwaarschijnlijk met kanaalplaatvloeren. De platen waren aan twee kanten opgelegd op stalen hoekprofielen, waar ze waarschijnlijk los op lagen op opleg-rubbers. Ze waren zes tot zeven meter lang en telden twee rijbanen, voor verkeer naar boven en naar beneden.

Op beelden die zijn vrijgegeven is te zien dat de hoeklijnen waarop de kanaalplaten waren gelegd, zijn bezweken. Aan één zijde van het ‘trappenhuis’ zijn alle hoeklijnen losgescheurd en naar beneden gevallen. Aan de andere kant hangen er nog grote stukken, maar die zijn wel flink beschadigd. De stalen hoeklijnen zaten met bouten bevestigd aan stalen H-profielen, die de kolommen vormden rond het deel dat nu een groot gat vormt in het midden van het gebouw.

Maandagochtend begon de Onderzoeksraad voor Veiligheid direct een verkennend onderzoek naar de oorzaak van de instorting. Daarbij kijkt de raad of er achterliggende mechanismen een rol spelen die bij andere bouwwerken of garages misschien ook tot een veiligheidsprobleem kunnen leiden. Ballast Nedam heeft volledige medewerking aan het onderzoek toegezegd maar onthoudt zich verder van commentaar. Volgens het bouwbedrijf is er geen aanleiding om andere garages die ze heeft gebouwd uit voorzorg te sluiten.

Geen slachtoffers

De instorting vond zondagavond rond half tien plaats. Gelukkig was er op dat moment niemand in de garage. De drukte van het bezoekuur was alweer voorbij. Er is nog wel met honden naar mogelijke slachtoffers gezocht, maar al snel bleek dat er geen slachtoffers waren.  

De parkeergarage is in 2008 opgeleverd en is ontworpen door Gortemaker Algra Feenstra architecten. Ballast Nedam heeft de garage gebouwd en Q-Park is de beheerder. 

Gerelateerde artikelen