Integratie wind- en zonne-energie levert veel op

Onlangs werd bekend dat de Eiffeltoren een groene make-over krijgt. Figuurlijk gezien, natuurlijk. Op 122 meter hoogte worden twee windturbines geïnstalleerd die naar verwachting 10.000 kWh per jaar gaan opwekken. Dat is genoeg om de ruimten op de eerste verdieping van de toren – een restaurant, souvenirwinkel en tentoonstellingsruimte – van energie te voorzien. Daarnaast krijgt het monument ook zonnepanelen en daarmee is het een mooi voorbeeld van de integratie van wind- en zonne-energie. 

Aanzienlijk rendement

Voor een goede werking van een windturbine is een hoogte van minimaal vijftien meter nodig. Met een opstelling in een open veld worden ook goede resultaten gehaald. Windenergie lijkt daardoor vooral interessant voor de zakelijke markt: aan/op kantoorpanden of grenzend aan een industrieterrein. Het dak van het gemiddelde woonhuis is immers maar zo’n 10 meter hoog. Daarbij geeft de bebouwing in woonwijken turbulentie. Toch kan er in de woningbouw ook gebruik maakt worden van windenergie, en dan vooral in combinatie met zonne-energie. Want opgeteld kunnen beide systemen zeker een aanzienlijk rendement halen. 

Flinke groei

Energiedeskundige Wim Stevenhagen verwacht dat heel Nederland over een jaar of vijftien zijn eigen energie opwekt. “Dat redden we alleen door alle vormen van energie optimaal te benutten. Ik voorzie dan ook een flinke groei in de markt die wind en zon combineert. 
Er zijn al kleine en geluidarme systemen op de markt die op woonhuizen toepasbaar zijn. Het bedrijf Windside in Finland maakt windturbines in zes maten: de kleinste is 80 centimeter hoog en weegt een kleine 40 kilo. Die kan dus gemakkelijk op een dak en juist in combinatie met zonnepanelen is dat heel aantrekkelijk.”
De RidgeBlade is recentelijk ontwikkeld voor de woningbouw. Het innovatieve windenergiesysteem bestaat uit een cilindrische turbine die over de nok van het dak loopt en energie opwekt. Doordat de wind van onderaf in de turbine wordt gestuwd, is de windsnelheid daar drie keer hoger dan de feitelijke windsnelheid. De dakzijdes blijven verder vrij dus de combinatie met zonnepanelen ligt voor de hand. 

Turbines testen

Bij verschillende bedrijven wordt op dit moment hard gewerkt aan manieren om in de toekomst nog meer energie uit windturbines te halen. In het Zeeuwse Schoondijke is een testveld voor kleine, particuliere windmolens. In dit gebied waait het veel en de windmolens zijn op het zuidwesten gericht. De testresultaten zijn niet maatgevend voor opstellingen op andere plaatsen, maar maken het wel mogelijk om te vergelijken. 

Wij waarderen onze typisch Hollandse luchten al jaren. En straks, als alle daken voorzien zijn van zonnepanelen en windturbines, geniet we er ongetwijfeld nog veel meer van! Toch?