Kantoren met slecht energielabel kelderen in waarde

Installatie
5 september 2023 | 3 minuten leestijd

Niet-zuinige kantoorgebouwen zijn sterk in prijs gedaald. Het verschil in gemiddelde verkoopprijs tussen meer en minder duurzame kantoren is met bijna 20 procent gestegen sinds het verplicht werd gesteld dat bedrijfsgebouwen een energielabel C of beter moeten hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het platform voor economen, ESB.

Met name voor kantoorgebouwen met een energielabel G – de zogenaamde ‘bruine’ gebouwen die duidelijk niet aan de eisen voldoen – hebben vastgoedbeleggers aanzienlijk minder investeringsinteresse. Dit is de conclusie van onderzoekers van de Universiteit Maastricht in een studie die onlangs werd gepubliceerd in het economenvakblad ESB. Volgens hoogleraren vastgoed Piet Eichholtz en Nils Kok, samen met promovendus Xudong Sun, is de prijs per vierkante meter voor kantoren met label G (de slechtste energieprestatie) sinds 2018 bijna veertig procent gedaald.

In dat jaar kondigde de overheid aan dat alle bedrijfsgebouwen vanaf 1 januari 2023 verplicht een label C of beter moeten hebben. Gebouwen die niet aan deze eis voldoen, lopen het risico op boetes of zelfs een verbod op gebruik. Desondanks voldoen tienduizenden gebouwen nog steeds niet aan deze vereisten.

Geen energielabel

Aan het einde van 2022 telde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 257 duizend commerciële gebouwen met een energielabel, waarvan er 57 duizend nog steeds geen energielabel C of beter hadden. Van de 92 duizend kantoorgebouwen in deze groep voldeden meer dan 20 duizend niet aan de vereiste norm. In het geval van de ‘slechtste’ bedrijfsgebouwen reikt het label vaak niet verder dan G, het laagste label.

Daarnaast zijn er nog talloze gebouwen zonder een energielabel, waarvan de energieprestaties dus onbekend zijn. Volgens de onderzoekers ontbrak eind 2022 nog steeds een energieprestatiecertificaat voor ongeveer 38 duizend kantoorgebouwen.

De onderzoekers bekritiseren de ontoereikende handhaving van duurzaamheidsnormen door gemeenten. Ze pleiten ervoor om bij overtreding deze gebouwen te sluiten, in de hoop dat de vraag van huurders naar inefficiënte gebouwen verder zal afnemen. Dit zal eigenaren ook stimuleren om de energie-efficiëntie van hun eigendommen aanzienlijk te verbeteren.

Ondersteuning

De onderzoekers merken op dat eigenaren die verduurzamen vaak grote stappen zetten. Ze beperken zich niet tot alleen label C, maar streven meteen naar label A. Hierbij kan meespelen dat de duurzaamheidseisen mogelijk nog verder worden aangescherpt, zelfs tot label A. Pandeigenaren worden ook ondersteund door de overheid, met subsidies voor isolatie en belastingvoordelen voor verduurzaming.

Voor eigenaren die nalatig zijn, waarschuwen de onderzoekers. Voor vastgoedleningen worden steeds strengere eisen gesteld aan de energieprestaties van het onderpand. Duurzaamheid lijkt dus niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak te zijn.

Gerelateerde artikelen