Kies Techniek in de Week van de Techniek 2013

“Het organiseren van de Week van de Techniek is meer dan het versturen van uitnodigingen aan basisscholen. In deze tijd is het moeilijker om de benodigde financiën voor de organisatie van het evenement bij elkaar te krijgen. Gelukkig ziet het bedrijfsleven de noodzaak om jongeren voor techniek te inspireren. Vele sponsoren hebben daarom dit jaar een kleinere financiële bijdrage geleverd. We zijn er gelukkig opnieuw in geslaagd om voor bijna 1700 leerlingen van groep 7 van het basisonderwijs een uitdagend programma te organiseren”, aldus Ben Roseboom, voorzitter van projectgroep Week van de Techniek.

Programma
Ook dit jaar wordt de Week van de Techniek gehouden op de campus van het Deltion College in Zwolle. Gedurende een dagdeel kunnen de leerlingen snuffelen aan techniek. Zo maken zij bijvoorbeeld een op zonlicht aangestuurde tafelventilator. Naast een introductiefilm over techniek en een rondleiding langs de praktijklokalen, zorgt entertainer Wibo Westra voor een muzikale en gezellige afsluiting. Aan het eind van ieder dagdeel ontvangen de leerlingen een gereedschapskoffer met tegoedbonnen voor de Open Bedrijvendag.

Onderwijsproject
De Week van de Techniek wordt dit jaar voor en door jongeren georganiseerd. Bij het maken van de werkstukjes krijgen de leerlingen ondersteuning van vmbo-leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap, het Pieter Zandt College, het Greijdanus College, het Ichthus College en mbo-studenten van de technische opleidingen van het Deltion College en leerlingen van het opleidingscentrum De Grift. De rondleidingen worden verzorgd door studenten van de opleiding Kinderopvang en Luchtvaartdienstverlening van Deltion.

Open Bedrijvendag
De Open Bedrijvendag vindt op zaterdag 16 maart plaats. Op deze dag stellen diverse technische bedrijven hun deuren open om de leerlingen en hun ouders/verzorgers kennis te laten maken met de techniek achter het bedrijf. Na afloop van ieder bedrijfsbezoek ontvangen de leerlingen gereedschap voor in hun eigen koffertje. De volgende bedrijven zijn van 10.00 tot 15.00 uur geopend: Assies Installatietechniek, Unica Installatiegroep, Paul van Vilsteren Installatietechniek en Opleidingscentrum De Grift, Hemmink en Nooter Technische Installaties en Tosec.

De Week van de Techniek is een initiatief van de Stichting Vrienden van Elektro- en Installatietechniek en de Stichting Vrienden van de Werktuigbouw. In deze stichtingen zijn diverse technische bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio Zwolle vertegenwoordigd die zich o.a. gezamenlijk inzetten om nog meer jongeren te enthousiasmeren voor techniek.