De duurzaamste kaasmakerij van de wereld

18 november 2014 | 2 minuten leestijd

De oude kaasmakerij van Cono Kaasmakers, maker van onder meer de beroemde Beemsterkaas, stamt uit 1929 en was aan vervanging toe. Met de opening van de nieuwe vestiging stijgt de capaciteit van 28 miljoen naar 38 miljoen kilo kaas per jaar. Naast kaas, produceert de fabriek ook weipoeder, wat gebruik wordt in diverse levensmiddelen. Ook is Cono Kaasmakers de melkleverancier van Ben & Jerry`s ijs in Europa.

Volledig CO2-neutraal

Bij Cono Kaasmakers staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo worden moderne productieprocessen gecombineerd met de ambachtelijkheid van het kaasmaken, waarbij medewerkers de wei en wrongel handmatig roeren in open draineerbakken. Het doel is om de nieuwe kaasmakerij volledig CO2-neutraal te laten draaien, waarbij de fabriek 30 tot 40 procent energiezuiniger is per kilo kaas dan het oude gebouw.

Groen ontwerp

Niet alleen tijdens het productieproces is duurzaamheid belangrijk. Ook het ontwerp van het nieuwe gebouw is behoorlijk groen te noemen. Voor de kaasmakerij, de kantoren en de inrichting van de terreinen zijn duurzame en tijdloze materialen gebruikt. Het gebouw is bovendien op natuurlijke wijze geïsoleerd en er komt veel daglicht binnen. Daarnaast ligt het dak van de kaasmakerij vol met zonnepanelen.

Dankzij al deze milieuvriendelijke aanpassingen is het gebouw genomineerd voor de prijs voor het duurzaamste gebouw van Nederland.

Gerelateerde artikelen