Koelcapaciteit omhoog, kosten en uitstoot omlaag

15 september 2016 | 2 minuten leestijd

De nieuwe machine, de EWWD-VZ, heeft volgens de fabrikant minimale operationele kosten en een lage uitstoot van CO₂. “Dankzij een unieke VVR-technologie gebruiken deze koudwatermachines fors minder energie. De EWWD-VZ is 15 procent efficiënter dan andere systemen op de markt.” Het product heeft een reductie van 40 procent op de ‘carbon footprint’ ten opzichte van gelijkwaardige systemen.

Aandacht voor installateur

Bij het nieuwe type is ook gedacht aan de installateur en de eindgebruiker. Zij kunnen namelijk meer besparen op hun energiekosten. Ook is de EWWD-VZ geluidsarm. “Bovendien is de EWWD-VZ geschikt voor veel toepassingen in onder andere de glastuinbouw, utiliteitsbouw en industrie.”

Koelcapaciteit omhoog, kosten omlaag

De nadruk ligt natuurlijk op de koelcapaciteit en Daikin claimt dat deze ook omhoog is gegaan en nu tegen een beperkt energieverbruik. “Dit effect wordt versterkt als de machine niet op volle capaciteit draait, wat meestal het geval is. De EWWD-VZ is 15 procent efficiënter dan andere systemen op de markt en bereikt een Energy Efficiency Ratio van 5,7 op vol vermogen en een ESEER tot 8,3 bij een lager vermogen.” Een groot gedeelte van de energierekening komt uiteindelijk van HVACapparatuur. “De nieuwe EWWD-VZ helpt deze kosten te verlagen, onder meer dankzij Daikin`s Variable Volume Ratio-technologie (VVR).” Die zorgt ervoor dat de schroefcompressoren met een variabele volumeratio kunnen worden ingezet zodat de compressor drukverhouding continu geoptimaliseerd wordt. Dit verlaagt het energiegebruik (en de operationele kosten) van de koudwatermachine en het gebouw.

Korte terugverdientijd

Volgens Daikin is de terugverdientijd slechts twee jaar. De nieuwe serie koudwatermachines bestaat uit modellen met een vermogen van 450kW tot 1100kW (één circuit) en de grotere modellen met een vermogen tussen 1200kW en 2100kW (dubbel circuit).

Gerelateerde artikelen