‘Lagedrukventilatie sleutel voor energieneutrale gebouwen’

Installatie
13 april 2023 | 4 minuten leestijd

Ventilatiesystemen gebruiken relatief veel elektriciteit en bepalen in toenemende mate het totale energieverbruik van een gebouw. “Bij toepassing van lagedrukventilatie daalt het energieverbruik aanzienlijk. Door lagedrukventilatie bovendien vanaf het begin mee te nemen in het integrale ontwerp ontstaan fraaiere, gezonde en duurzamere gebouwen”, stelt ingenieursbureau ABT.

ABT heeft haar nieuwste inzichten over lagedrukventilatie gebundeld in de uitgave ‘Desiging buildings with low-pressure ventilations systems’. Deze week overhandigden auteurs Lorenzo Lignarolo en Ad van der Aa het eerste exemplaar aan Ben Bronsema, raadgevend ingenieur en bedenker van het Earth, Wind & Fire (EWF)-concept voor natuurlijke airconditioning.

Het elektraverbruik van mechanische ventilatiesystemen vormt een steeds groter aandeel van het totale energiegebruik van het gebouw. Ondanks alle inspanningen om naar energiezuiniger ventilatoren te gaan, daalt het elektriciteitsverbruik niet of nauwelijks. Dat komt doordat veel druk moet worden overwonnen in het systeem. Om ook het energiegebruik voor ventilatoren omlaag te brengen is een ontwerpstrategie nodig die uit gaat van lagedruk ventilatiesystemen. Dit raakt niet alleen de installatietechniek, maar ook het bouwkundig en architectonisch ontwerp. Het is echter een noodzakelijke stap om tot werkelijk energieneutrale gebouwen te komen.

Earth, Wind & Fire-systeem

ABT is van mening dat juist bij de ambitie voor een energieneutraal gebouw het noodzakelijk is om in de eerste ontwerpfase al na te denken over het ventilatieconcept. En zo ook te anticiperen op de optimale architectonische inpassing. Een natuurlijke wijze van airconditioning is bijvoorbeeld het Earth, Wind & Fire-systeem (EWF). Het concept maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke principes om een gebouw te klimatiseren. “Ik ben verheugd dat de aandacht voor EWF de laatste jaren snel groeit en we in Nederland nu twee gebouwen hebben waarin het is toegepast” aldus Ben Bronsema, die in 2013 promoveerde op EWF. Er zijn meer projecten met EWF in ontwikkeling en ABT heeft het natuurlijke airconditioningsysteem ook voorgesteld in de vernieuwbouwplannen van het Paleis van Justitie Den Haag.

“Wij zien lagedrukventilatie als de kans om een integraal, duurzaam ontwerp te maken. Samen met de architect ontwerpen we een ventilatieconcept op basis van de locatie, het gebouwgebruik en de architectonische visie. Zo worden de verschillende componenten een geïntegreerd onderdeel van het gebouwontwerp. Met deze aanpak geven we ventilatie de ruimte die het nodig heeft voor optimale prestaties, met minimaal energieverbruik en de beste esthetische resultaten”, zegt Lorenzo Lignarolo, bouwfysisch specialist bij ABT. 

Compact handboek

Met de publicatie reikt ABT architecten, ontwerpers, ingenieurs en vastgoedontwikkelaars haalbare ontwerpoplossingen aan voor nieuwe en bestaande gebouwen. “We willen een beknopt en inspirerend handboek bieden voor professionals, ook voor degenen zonder voorkennis van ventilatiesystemen. Als alle partijen zich bewuster zijn van de impact van lagedrukventilatie, maken we een grote stap voorwaarts in het ontwerpen van gezonde en duurzame gebouwen,” aldus LorenzoLignarolo.

De uitgave is het resultaat van een samenwerking tussen ABT en de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Aanvragen van een persoonlijk exemplaar kan via een email naar info@abt.eu.

Gerelateerde artikelen