‘Maak delen energie met buren mogelijk’

Installatie
24 oktober 2023 | 2 minuten leestijd

Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, pleit voor de mogelijkheid om duurzaam opgewekte energie wettelijk aan de buren of lokale bedrijven te leveren. Slimme technische oplossingen zouden een belangrijk deel van de huidige elektriciteitsnetproblemen kunnen verlichten.

“De technische sector kan aanzienlijk bijdragen aan de oplossing. Bijvoorbeeld door duurzaam opgewekte energie te delen met naburige huishoudens of bedrijven, wat congestie op het net kan verminderen. De overheid en netbeheerders zouden dit wettelijk mogelijk moeten maken,” zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, in reactie op de aankondigingen van demissionair energieminister Rob Jetten om het overbelaste stroomnet te ontlasten.

Techniek Nederland verwelkomt initiatieven zoals slimme aanstuurbare apparaten, energiemanagementsystemen en hybride warmtepompen. Maar de overheid zou ook moeten stimuleren dat thuis- en buurtbatterijen vaker worden toegepast en innovatie wordt ondersteund, vindt de branche. “Minister Jetten heeft aangeboden om in gesprek te blijven met de technische sector over mogelijke oplossingen, en dat aanbod nemen wij graag aan,” voegt Terpstra toe.

Ook het Havenbedrijf Rotterdam onderzoekt samen met netbeheerders TenneT en Stedin nieuwe, creatieve oplossingen om snel ruimte te creëren op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt om bedrijven in het havengebied te ondersteunen bij hun overstap van gas naar elektriciteit, als onderdeel van hun inspanningen om CO2 te verminderen. “Een gebrek aan netwerkcapaciteit mag de verduurzaming niet belemmeren. Daarom moeten we creatievere oplossingen vinden om sneller te bouwen en het bestaande netwerk efficiënter te benutten, zodat de haven zich kan blijven ontwikkelen,” zegt Boudewijn Siemons, interim-topman van het Havenbedrijf.

Gerelateerde artikelen