Meer veiligheid door deze rookmelder

Gira, de Duitse fabrikant, heeft een rookmelder ontwikkeld die op twee manieren rook detecteert. Het type Dual Q neemt rook waar op de traditionele manier en door middel van warmte.

Thermosensor voor rookmelder in de keuken

Doordat er een speciale thermosensor in de rookmelder zit, kan er ook een melder worden opgehangen in de keuken en de badkamer. Dampen die daar ontstaan door het koken of douchen activeren de melder namelijk niet doordat deze worden gecontroleerd. Belangrijker is dat de sensor verschillende soorten brand herkent zoals een vloeistofbrand en daar voor waarschuwt. 

LED-verlichting zorgt voor veiligheid

De Dual Q maakt gebruik van een ring van led-verlichting die waarschuwt als er brand is. Led-verlichting wordt ook gebruikt bij de beveiliging. “Rookontwikkeling detecteert de Gira rookmelder Dual Q met het principe van foto-elektrische strooilichtmeting met processorgestuurde signaalverwerking”, legt Gira uit. “Een led in de rookkamer zendt lichtstralen uit. Binnendringende rook breekt deze lichtstralen en buigt deze af naar een lichtgevoelige diode. Het alarm wordt daardoor geactiveerd.”

Gekoppelde rookmelders

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van meerdere alarmsystemen kunnen deze worden gekoppeld. Op het moment dat er één af gaat, gaan ze allemaal af. Op die manier worden mensen ook gewaarschuwd als zij zich in een andere ruimte bevinden. De meeste andere rookmelders gaan piepen wanneer de batterij bijna leeg is. Gira heeft hier een oplossing voor bedacht door het mogelijk te maken de rookmelder aan te sluiten op het 230-V-net. Al heeft het systeem altijd een back-up batterij indien de stroom uitvalt. Overigens is dit type ook te verkrijgen met alleen batterijen.