Meettechniek voor reparatie, onderhoud en service

“Een professionele warmtebeeldcamera is bijvoorbeeld essentieel om in een vroeg stadium storingen en defecten in systemen en machines te detecteren. Want om uitvaltijden, brandrisico’s en kostbare schade tijdens het gebruik te voorkomen, is het nodig alarmerende temperatuurstijgingen en kritieke hitte-hotspots betrouwbaar te bepalen”, zo vervolgt Michael Schlagenhaufer. Warmtebeeldtechnologie wordt ook gebruikt bij elektrisch onderhoud, bijvoorbeeld om schakelkasten, elektrische aansluitingen of fotovoltaïsche systemen te controleren of om opwarmingscondities in laag-, midden- en hoogspanningssystemen te beoordelen. En op het gebied van mechanisch systeemonderhoud is met een warmtebeeldcamera slijtage aan machines vast te stellen of is het mogelijk om motoren, lagers en assen te controleren. 

Testo

Er is innovatief nieuws “Made in Germany” van de fabrikant van Testo uit Schwarzwald:
de nieuwe warmtebeeldcamera testo 883 met de beste beeldkwaliteit en automatische beeldverwerking is een efficiënte versterking op het gebied van thermografie. Met een temperatuurmeetbereik van -30 tot 650 °C en een thermische resolutie van 40 mK is de warmtebeeldcamera 883 van Testo de ideale metgezel voor onderhoudspersoneel. De uitstekende IR-resolutie van 320 x 240 pixels is te verhogen tot 640 x 480 pixels met behulp van de SuperResolution-functie. Hierdoor kunnen thermische afwijkingen in systemen betrouwbaar worden gedetecteerd. Het is mogelijk de camera handmatig scherp te stellen voor close-up opnames vanaf 10 cm; voor verder verwijderde objecten of buitenopnames is een verwisselbare telelens beschikbaar. Bovendien kunnen meetwaarden van vochtigheidssensoren of de stroomtang testo 770-3 via Bluetooth direct in het warmtebeeld worden opgenomen. Andere digitale functies helpen bij belangrijke meettaken: de testo ScaleAssist-optie past automatisch het contrast aan zodat warmtebeelden objectief vergelijkbaar zijn en het gemakkelijker is om zwakke plekken op te sporen. Dankzij Testo SiteRecognition en de automatisch toewijzing van QR-codes op de meetlocatie aan de betreffende meetobjecten, behoort het moeizame handmatige sorteren van de beelden op de pc tot het verleden.
De intuïtieve, professionele testo IRSoft software helpt bij het maken van eindanalyses en rapportages. De testo thermography-app speelt een belangrijke rol bij de verdere verwerking en overdracht van deze resultaten. De app verbindt de warmtebeeldcamera met de tablet of smartphone, waardoor de mobiele apparaten ook als afstandsbedieningen voor de warmtebeeldcamera testo 883 fungeren. De camera zelf is ook te bedienen via touchscreen of joystick.

Fluke Networks

Fluke Networks richt zich wereldwijd op professionals in de installatietechniek, die netwerkbekabeling installeren en onderhouden. Met de LinkIQ kabel- en netwerktester bijvoorbeeld zijn betrouwbare kabel- en actieve netwerktests mogelijk. Met frequentiemetingen is het mogelijk om betrouwbaar niet alleen de werking maar ook de daadwerkelijke prestaties te testen en te meten van twisted pair koperen 10GBASE-T bekabeling. En LinkIQ meet niet alleen de afstand tot een eventuele storing, maar maakt ook een bijbehorend kabelplan. Door diagnose van de nabijgelegen switch is het mogelijk de beschikbare data-rate, de naam van de switch, het poortnummer en Wifi-informatie te achterhalen en zo netwerkproblemen op te sporen. Inconsistente standaarden kunnen problemen met PoE-systemen veroorzaken – LinkIQ maakt de verificatie van PoE-klassen 1-8 mogelijk en voert een belastingstest uit van de verbinding en de aangesloten switch. Op deze manier is te controleren of de kabelinfrastructuur daadwerkelijk de verwachte prestaties levert. Alle resultaten kunnen worden opgeslagen en gedocumenteerd met LinkWare PC.

Fluke

Fluke levert sinds de oprichting van het bedrijf in 1948 professioneel gereedschap voor installatie, onderhoud en service van elektronische en elektrische systemen. Met de True RMS stroomtang, 378 FC is het meetproces nu nog sneller en veiliger omdat het dankzij de FieldSense-technologie niet meer nodig is om spanningvoerende kabels aan te raken. De bek van de stroomtang wordt eenvoudig om de geleider geplaatst, terwijl het zwarte meetsnoer met een massapunt is verbonden. Hierdoor is het gemakkelijk om de spanning en de stroom nauwkeurig te meten en op het display af te lezen, ook bij driefase-installaties. Niet alleen het gebruiksgemak en de uitlezing maken de Fluke 378 tot een betrouwbare ondersteuning bij het werk – intelligente functies en geschikte accessoires maken hem betrouwbaarder en completer in gebruik: de meegeleverde flexibele klemadapter iFlex breidt het AC-meetbereik bijvoorbeeld uit tot 2500 A en is bruikbaar in extreem kleine niches. En als er problemen zijn met de stroomvoorziening, geeft de Fluke 378 aan of de oorzaak in de kabel of in het apparaat moet worden gezocht. Bovendien is de Fluke Connect-software een innovatief hulpmiddel om meetresultaten in realtime digitaal vast te leggen en beschikbaar te stellen aan het hele team.