Mercedes investeert verder in elektrische busjes

“We zijn verheugd dat we met de nieuwe Mercedes-Benz eVito Gesloten Bestelwagen elektrische mobiliteit voor nog meer toepassingen bereikbaar maken. Dankzij de grotere actieradius bieden we nu ook een oplossing voor emissievrij transport in voorstedelijke en landelijke gebieden”, zegt Klaus Rehkugler , Vice-President Sales & Marketing van Mercedes-Benz Vans. “Als we kijken naar de uitrusting, de aantrekkelijke leasetarieven en beschikbare overheidssubsidies, dan is de eVito op het gebied van TCO in veel gevallen nu al gelijkwaardig met een conventioneel aangedreven Vito. Elektrische mobiliteit is dan ook meer dan ooit een realistische optie voor de dagelijkse praktijk.”

Sneller opladen – groter bereik 

De nieuwe Mercedes-Benz eVito verschilt in veel opzichten van zijn voorganger, terwijl de beproefde eigenschappen van de vorige versie zijn behouden. Hij beschikt over de bekende elektrische aandrijflijn die de voorwielen aandrijft en heeft een piekvermogen van 85 kW. De Mercedes-Benz eVito Gesloten Bestelwagen heeft een watergekoelde AC-boordlader met een laadcapaciteit van maximaal 11kW. Dat betekent dat hij voorbereid is op het laden met wisselstroom (AC), bijvoorbeeld op bedrijfsterreinen, bij depots of bij openbare laadpalen. Het nieuwe model kan worden opgeladen via de CCS-laadaansluiting die zich links in de voorbumper bevindt. Dankzij het standaard laadvermogen van maximaal 80 kW, kan de accu van de eVito bij een DC-snellaadstation in ongeveer 35 minuten worden opgeladen van 10 tot 80%. De accu heeft een bruikbare capaciteit van 60 kWh en maakt een bereik van 280 kilometer (gemeten volgens de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) mogelijk. In de stad kan dit oplopen tot 330 km (WLTP).

De nieuw eVito bestelwagen biedt nu ook verschillende recuperatieniveaus om de batterij tijdens het rijden op te laden. De bestuurder kan de sterkte van de recuperatie naar wens aanpassen via de schakelpaddles achter het stuur. De functie DAUTO zorgt voor een zeer efficiënte en comfortabele rijstijl. Deze functie volgt het adagium “vooruitziend rijden en energie besparen”, door gebruik te maken van de informatie van de veiligheidsassistenten en vervolgens de sterkte van de recuperatie realtime aan te passen aan de situatie. Het systeem biedt bovendien de keuze uit drie rijprogramma`s waarbij tijdens het rijden met een druk op de knop kan worden gekozen tussen maximaal comfort en maximale actieradius. De accu is in de ondervloer geplaatst, voor een volledig bruikbare laadruimte met een volume tot 6,6 m³. De lokaal emissievrij rijdende bestelwagen is te bestellen in twee verschillende lengtes: 5.140 millimeter, of een extra lange versie van 5.370 millimeter.

Vergelijkbare TCO en aantrekkelijke subsidies

De al vaak vergelijkbare gebruikskosten (TCO) van elektrische bestelwagens ten opzichte van conventionele versies zijn verder te verlagen met verschillende subsidies (KIA, VAMIL en SEBA). Per 1 januari worden de drie MIA-aftrekpercentages fors verhoogd voor nog meer fiscaal voordeel. In combinatie met de VAMIL kan dit een netto belastingvoordeel opleveren tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Hier bovenop geldt in veel gevallen ook de SEBA-regeling. De hoogte van de subsidie is 10% van de catalogusprijs van een nieuwe elektrische bedrijfswagen, met een maximum van € 5.000.

Elektrische bedrijfswagens zijn doorgaans extra rijk uitgerust en dit geldt ook voor de nieuwe eVito Gesloten Bestelwagen die, net als de de eVito Tourer, standaard is voorzien van features zoals 17-inch wielen, stoelverwarming voor de bestuurder, het multifunctionele stuurwiel, een boordcomputer en een DC-snellaadfunctie van maximaal 80 kW. Eveneens standaard is een arsenaal aan veiligheids- en assistentiesystemen zoals Active Brake Assist, ATTENTION ASSIST en Headlight Assist.

Gerelateerde artikelen