Metaal als gevelbekleding

24 juli 2019 | 3 minuten leestijd

Voor metaal wordt vooral gekozen om de uitstraling. Architecten integreren het graag in het ontwerp van een pand omdat het veel toepassingen heeft. Er zijn metalen die perfect passen bij de strakke uitstraling van een moderne woning, maar bij de renovatie van een monumentaal pand kan metaal net zo goed een onmisbaar onderdeel zijn. 

Voor- en nadelen 

Metaal is erg geschikt als gevelbekleding. De lijst met voordelen is langer dan die met de nadelen. Positieve punten voor de keuze van metaal zijn dat het lang meegaat en er weinig onderhoud nodig is. Verder is het licht, buigzaam en sterk, goed te combineren met andere materialen, is de verscheidenheid groot en kan het op verschillende manieren worden afgewerkt. En dan is het over het algemeen ook nog eens gemakkelijk en snel te plaatsen.

De nadelen van metaal zijn dat het een relatief duur materiaal is, dat vooral zink en koper milieuonvriendelijk zijn, en dat het een bepaalde aantrekkingskracht op bliksemontlading heeft. Toch wel punten om rekening mee te houden dus.

Eigenschappen

Metaal is er in verschillende soorten en die hebben allemaal hun typische eigenschappen. Koper is een edelmetaal. Het is prijzig maar gaat wel heel lang mee. Koper oxideert en verkleurt in de loop van de jaren van glanzend oranje naar roodbruin. Na ongeveer tien jaar is het karakteristiek groen geworden. Koper wordt ook gepatineerd verkocht, dan heeft het verouderings- en verkleuringsproces al in de fabriek plaatsgevonden.  
Aluminium is heel licht en heeft nauwelijks onderhoud nodig, terwijl het wel heel sterk is. Aluminium composiet platen zijn ideaal als gevelbekleding. Zo`n plaat heeft een zwarte kern van kunststof (polyethyleen) met aan beide kanten een aluminium toplaag. Aluminium composiet platen zijn licht, duurzaam, en UV- en weerbestendig. Inox oftewel roestvast staal is niet zo duur, en kan op allerlei manieren worden afgewerkt. Door te zandstralen ontstaat een mat uiterlijk, polijsten geeft glans. Door inox met speciale technieken te behandelen kan het verschillende kleuren krijgen, zoals brons, groen, antracietgrijs, zwart en kobaltblauw. Inox is sterk en heeft een lange levensduur.
Zink is geschikt als gevelbekleding maar wordt ook vaak gebruikt als dakbedekkingen en voor dakgoten. Het is van nature grijs van kleur, maar zink is in elke kleur te schilderen. Onbehandeld zal zink op termijn corroderen en dan ontstaat er een zilverkleurige patineerlaag. Die laag beschermt het zink tegen vocht en voorkomt verdere corrosie. 

Metalen gevelbekleding plaatsen

Metalen gevelbekleding wordt afhankelijk van het soort en de toepassing in verschillende vormen geleverd. Er zijn grote platen, handzame panelen, shingles, stroken en noem maar op. Een houten rachelwerk of een metalen rails zijn manieren om de geveldelen te bevestigen. Het is heel belangrijk dat er lucht onder het metaal door kan. Als er warme, vochtige lucht neerslaat op het koude metalen oppervlak kan er gemakkelijk condens ontstaan en dan kan het metaal van binnenuit corroderen. Een minimale beluchting is al genoeg om dat te voorkomen. Bij een gevel is het wel belangrijk om aan de isolatie te denken en de platen goed op elkaar aan te laten sluiten zodat er geen koudebruggen ontstaan. Platen die speciaal voor toepassing aan de gevel bestemd zijn, worden vaak behandeld met een vochtwerende coating. Eventueel condens kan dan niet veel schade aanrichten.

Gerelateerde artikelen