Nederlandse zonnesector heeft veel te bieden

29 september 2014 | 2 minuten leestijd

In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) deden Atrivé en Energy Indeed onlangs onderzoek naar de Nederlandse zonnesector. Uit de studie kwam naar voren dat Nederland een aantal fijne pluspunten heeft ten opzichte van andere landen. Dat is niet alleen belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de internationaliseringsstrategie van ons land, maar ook goed nieuws voor de economische positie van de Nederlandse PV-sector in landen als Brazilië, Rusland, China en India.

Een goede samenwerking

De adviesbureaus kwamen tot een aantal unique selling points (USP`s), die de Nederlandse zonnesector onderscheidt van andere landen. Nederland doet het allereerst goed op het gebied van samenwerking. De sector heeft nauwe banden met diverse onderzoeksorganisaties. Zo werkt het Energieonderzoek Centrum Nederland samen met onder meer Eurotron en Tempress. Daarnaast zijn in de brede alliantie Solliance kennisinstituten als Nederland, België en Duitsland verenigd.

Hightech oplossingen

De Nederlandse zonne-sector is behoorlijk hightech. Vooral op het  gebied van innovatieve producten en baanbrekende demonstratieprojecten hebben we onze naam inmiddels gevestigd. Zo heeft het Nederlands Dutch Space zich in de kijker gezet door zonnepanelen voor satellieten te leveren. Bovendien zijn twee derde van alle missies van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voorzien van Nederlandse zonnesystemen.

Dutch design

Daarnaast staat Nederland bekend om zijn unieke design. `Dutch design` staat garant voor opvallende ontwerpen van duurzame bouw met geïntegreerde PV-systemen. Een voorbeeld hiervan is onder meer het nieuwbouwproject Stad van de Zon in Heerhugowaard, waarbij niet alleen optimaal gebruik gemaakt wordt van zonne-energie, maar de huizen ook gebouwd worden in een fraaie `eilandenstructuur`.  Dan is er ook nog het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld: de Energy Flower in China, ontworpen door architectenbureau Soeters Van Eldonk in samenwerking met Grontmij.


Gerelateerde artikelen