Nieuwe energiekostenmeter met datalogger van Voltcraft

25 januari 2023 | 3 minuten leestijd

Energie is een enorme kostenpost geworden en het loont voor elk bedrijf om alle mogelijke besparingen te beoordelen en te benutten. De eerste stap om het verbruik te optimaliseren en de energiekosten te verlagen is het daadwerkelijke energieverbruik van elektrische apparaten te meten. Precies voor dit doel is de Voltcraft SEM5000 ontwikkeld.

De Voltcraft SEM5000 communiceert niet via Bluetooth of Wifi, maar werkt standalone. Daardoor is het niet mogelijk het apparaat te misbruiken als sluipweg voor ongeoorloofde dataoverdracht of malware. “De gegevens staan uitsluitend op een SD-kaart. Dit zorgt voor maximale veiligheid in het lokale netwerk. De SD-kaart biedt bovendien de mogelijkheid de firmware van het apparaat te updaten. Hierdoor is het kinderspel om het apparaat in de toekomst aan te passen aan nieuwe eisen”, aldus Susanne Storch , productmanager bij Conrad Electronics.

Precies meten, eenvoudig evalueren

Voor het opsporen van onnodig energieverbruik is nauwkeurige data-analyse nodig. De Voltcraft SEM5000 wordt eenvoudig tussen het stopcontact en de verbruiker geplaatst en meet vervolgens spanning, stroom, energieverbruik, frequentie en arbeidsfactor. Alle gegevens zijn rechtstreeks op het display te bekijken. De csv-gegevens zijn op de computer eenvoudig te beoordelen en verder te verwerken, bijvoorbeeld door de informatie in grafieken weer te geven. Het is ook mogelijk om het huidige elektriciteitstarief op te slaan. Het apparaat geeft dan de werkelijke energiekosten weer in de geselecteerde muntsoort.

Alle apparaten in goede staat?

Het apparaat meet niet alleen het verbruik, maar bewaakt desgewenst ook de juiste werking van een apparaat. Als een apparaat meer stroom gaat gebruiken, kan dat op een technische fout duiden. De meter geeft op basis van de ingestelde grenswaarden voor energieverbruik in watt en stroom in ampère, een alarmsignaal bij overbelasting. Dit biedt de mogelijkheid defecte verbruikers tijdig te herkennen en vervolgens te repareren of te vervangen.

Goed leesbaar EBTN-display

Het contrastrijke EBTN-display is zelfs in slecht verlichte omgevingen goed af te lezen. Het display is bovendien geoptimaliseerd voor een kijkhoek van 90° (recht van voren) tot 170° (schuin van boven) omdat de meeste stopcontacten zich onder ooghoogte bevinden. Het apparaat bevat geen slijtage-onderdelen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals (oplaadbare) batterijen. Het werkt in plaats daarvan op een onderhoudsvrije Super Cap-condensator. De condensator voorziet het apparaat maximaal 10 minuten van energie, zodat u op uw gemak aan uw bureau via het display instellingen kunt wijzigen. Bovendien toont de gekleurde LED-ring in één oogopslag hoog (rood) of laag (groen) energieverbruik.

Gerelateerde artikelen